Małe słodkości do kawy

A może ciastko z marmoladą? W przerwie między pieczeniem mniej lub bardziej wyrafinowanych ciast, można przygotować coś mniejszego Może to być bajaderka, rożek francuski lub powszechnie znane ciastko z marmoladą. Te ostatnie, w ilości dla nas pożądanej, można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Jeden z nich prezentuję poniżej.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3 ugotowane na twardo żółtka, 1 surowe żółtko, cukier puder, dowolna marmolada, kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać ugotowane i starte na tarce o małych oczkach żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i surowe żółtko. Energicznie wyrobić ciasto i uformować w kulę. Następnie owinąć je folią spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
Stolnicę oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Foremką wyciąć ciastka. Połowę ciastek odłożyć. Środki pozostałych wyciąć mniejszą foremką.
Ciastka piec około 9 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem. Pozostałe ciastka posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką, lekko dociskając. Środki udekorować kolorową posypką.

Ciastko z marmoladą było pierwszą propozycją do popołudniowej kawy. Drugą propozycją w tym wpisie są trufle. Te z poniższego przepisu przygotowuje się z płatków owsianych. Zaletą takich trufli jest ich prostota, szybkość w przygotowaniu i brak potrzeby włączania piekarnika.

Składniki:
3 szklanki płatków owsianych, 1 – 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 130 g margaryny, 8 łyżek mleka (około 120 ml), cukier waniliowy lub esencja zapachowa, cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku zagotować mleko z cukrem, margaryną i kakao. Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 3 – 5 minut, dalej mieszając. Przestudzić. Z ciasta formować kulki i przekładać na tacę. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze