A może ciastko z marmoladą? W przerwie między
pieczeniem mniej lub bardziej wyrafinowanych ciast, można przygotować coś mniejszego
Może to być bajaderka, rożek francuski lub powszechnie znane ciastko z
marmoladą. Te ostatnie, w ilości dla nas pożądanej, można przygotować na wiele
ciekawych sposobów. Jeden z nich prezentuję poniżej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3
ugotowane na twardo żółtka, 1 surowe żółtko, cukier puder, dowolna marmolada,
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać ugotowane i
starte na tarce o małych oczkach żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i surowe żółtko.
Energicznie wyrobić ciasto i uformować w kulę. Następnie owinąć je folią
spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
Stolnicę oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować
na placek o grubości 3 mm. Foremką wyciąć ciastka. Połowę ciastek odłożyć.
Środki pozostałych wyciąć mniejszą foremką.
Ciastka piec około 9 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem. Pozostałe
ciastka posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką, lekko dociskając.
Środki udekorować kolorową posypką.
Ciastko z marmoladą było pierwszą propozycją do
popołudniowej kawy. Drugą propozycją w tym wpisie są trufle. Te z poniższego
przepisu przygotowuje się z płatków owsianych. Zaletą takich trufli jest ich
prostota, szybkość w przygotowaniu i brak potrzeby włączania piekarnika.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych, 1 – 2 szklanki
cukru, 4 łyżki kakao, 130 g margaryny, 8 łyżek mleka (około 120 ml), cukier
waniliowy lub esencja zapachowa, cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku zagotować mleko z cukrem, margaryną i
kakao. Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać i
gotować jeszcze około 3 – 5 minut, dalej mieszając. Przestudzić. Z ciasta
formować kulki i przekładać na tacę. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz