Keks domowy to wyjątkowe ciasto
kojarzone głównie z okresem grudniowych świąt. W wielu domach keks traktowany
jest na równi z sernikiem na kruchym, stefanką miodową i piernikiem. Ale keks
domowy to nie tylko święta. Keks to również idealny wypiek na weekend i warto o
nim pamiętać. O popularności tego wypieku świadczy ilość przeróżnych
przepisów dostępnych na łamach gazet lub książek, na portalach internetowych
lub skrywanych w domowych zasobach. Keks domowy to przede wszystkim duża
zawartość bakalii zanurzonych w cieście. To właśnie orzechy i kandyzowane lub
suszone owoce wpływają na wyjątkowy smak i aromat tego wypieku. To głównie
dowolność dodawanych bakalii różnicuje poszczególne przepisy. Poniżej
prezentuję ciekawy przepis na keks domowy. Jeżeli ktoś lubi ciasta z dużą
zawartością bakalii to poniższy przepis powinien go zainteresować.
Składniki na ciasto:
250 g miękkiego masła, 250 g cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 5 jajek, 1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
Bakalie: 80 g rodzynek, 20 g żurawiny, 50 g moreli, 50 g fig, 80 g owoców
kandyzowanych w dowolnej proporcji (ananasa, papai, wiśni), 10 g skórki
pomarańczowej kandyzowanej, 100 g orzechów w dowolnej proporcji (włoskich,
pekan, laskowych), 20 g migdałów
2 łyżki wódki lub koniaku, 1,5 łyżki mąki
Składniki na lukier:
60 g cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny
Dekoracja: kandyzowane owoce (ananas, papaja, wiśnie), orzechy włoskie,
orzechy pekan
Wykonanie:
Masło i jajka powinny być w
temperaturze pokojowej.
Większe owoce oraz orzechy posiekać
tak, by wielkością wszystkie bakalie były podobne do wielkości rodzynek.
Orzechy odstawić na bok, a owoce
w misce zalać alkoholem, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po pewnym
czasie przemieszać. Gdy owoce wciągną alkohol, wymieszać je z orzechami i dodać
około półtorej łyżki mąki i wymieszać tak, by pokryła ona bakalie, zapobiegnie
to opadaniu bakalii w cieście.
Masło utrzeć mikserem z cukrem
pudrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodać
mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Do ciasta wmieszać bakalie i za pomocą łyżki równomiernie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do keksówki
wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec przez 60
minut lub nieznacznie dłużej – do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie
suchy. Keks przestudzić i wyjąć z
formy.
Przygotować lukier. W naczyniu
utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę.
Całkiem chłodne ciasto
polukrować i ozdobić bakaliami.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz