Keks Domowy i bardzo smaczne Muffiny z boczkiem.

   

 

     Chciałam Wam dzisiaj zaproponować bardzo prosty przepis na keks domowy, który fantastycznie smakuje i zawsze się udaje. Jak dobrze wiecie takie ciasto najczęściej piecze się na Święta. U mnie gości na świątecznym stole  w czasie Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc, bo uwielbiam to ciasto ze względu na dużą zawartość bakalii, które są w jego wnętrzu. Piekę go też  na różne okazje w ciągu roku. Na przykład teraz mam zamiar upiec go i podarować mojemu przyjacielowi w prezencie. Składa się z bardzo delikatnego ciasta biszkoptowego i mnóstwa bakalii. Jest tak  kolorowe, aromatyczne i miękkie, że gdy go zjadam rozpływa się w moich ustach. Bardzo długo zachowuje świeżość. Wśród bakalii, które są w tym smakowitym cieście są bardzo zdrowe orzechy. Nie wiem, czy wiecie, że do średniowiecznej Europy przywieźli je Arabowie i to od nich nauczyliśmy się wykorzystywać je  w kuchni. Warto też o tym wiedzieć, że  ze względu na bogactwo rozmaitych mikroelementów i witamin dietetycy zalecają jedzenie właśnie garści różnych orzechów kilka razy w tygodniu, zamiast innych produktów.  A w kuchni można je wykorzystać nie tylko do Keksu Domowego  i deserów, ale też do pasztetów, sosów, sufletów, mięs, jarzynowych piure i farszów. Orzechy poprawiają także  samopoczucie i odporność układu nerwowego na stres. Więc ten nasz pyszny keks domowy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Pewnie również o tym słyszeliście, że keks  był przysmakiem Brytyjskiej rodziny królewskiej. W wiktoriańskiej Anglii, keks uznawany był za najdoskonalsze ciasto weselne. Oczywiście dostępny był jedynie dla najzamożniejszych, z rodziną królewską na czele. Uwielbiany był również w okresie Świąt i innych specjalnych okazji. W dniu królewskiego ślubu, królowa Wiktoria podarowała Albertowi keks śliwkowy, który był symbolem doskonałości ich związku. Także księżna Diana w dniu zaślubin z księciem Karolem podała gościom symboliczny keks z suszonymi owocami. I u nas w Polsce zdarza się również, że ten niezwykle smaczny keks domowy pojawia się na weselnym stole i cieszy swoim smakiem wszystkich zaproszonych gości. Jeśli przekonałam Cię skutecznie  do upieczenia tego smakowitego ciasta, to spróbuj swoich sił i upiecz ten domowy keks korzystając z przepisu, który prezentuję poniżej.

 KEKS DOMOWY.

Składniki:

Moja szklanka ma pojemność 250 ml, ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 300 g mąki pszennej  + 1 łyżka do bakalii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.
  • bakalie - łącznie 400g  u nas to 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g suszonych fig, 50 g rodzynek, 50 g posiekanych suszonych  moreli, 50 g płatków migdałów, 50 g suszonych daktyli.

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszam z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sitko. Morele, daktyle i figi kroję na nieduże kawałki i razem z pozostałymi bakaliami mieszam z 1 łyżką mąki.

2. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania  dodaję kolejno po jednym jajku, a następnie niewielkimi partiami przesianą mąkę. Czasami może się zdarzyć, że po dodaniu jajek masa się zważy, ale po dodaniu mąki problem zniknie. Masa powinna być puszysta.

3. Zmniejszam obroty miksera na minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem.

4. Ciasto przekładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą keksówki i piekę w temperaturze 170  stopni około 55-65 minut lub do tzw. suchego patyczka.

5. Upieczony i przestudzony keks posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem i posypuję górę bakaliami.

Muffiny z boczkiem.

I jeszcze chciałam Was zachęcić do częstego spożywania  różnych produktów z orkiszem w roli głównej, żeby dostarczając odpowiednich wartości odżywczych, zadbać o to, aby nasz organizm był doskonale przygotowany do  zwalczania stresu, którego teraz w czasie pandemii nam nie brakuje. Dlatego teraz zaproponuję Wam coś innego niż słodki Keks Domowy, bo będą to wytrawne  Muffiny z boczkiem. I nie zapominajcie o częstym spożywaniu chleba orkiszowego z Nowej Piekarni.

6 porcji, 30 minut.

Składniki: 20 dag mąki orkiszowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, łyżka oleju z pestek winogron, 3 łyżki margaryny, 150 ml mleka.

Nadzienie: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu ziołowego, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej, garść posiekanych orzechów włoskich, 10 dag sera żółtego, świeży tymianek, 15 dag boczku parzonego.

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstaw do wystudzenia. Ser żółty też pokrój w kostkę.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybij jajka, wlej olej i roztopioną, przestudzoną margarynę. Zmiksuj. Stopniowo wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

3. Do ciasta dodaj sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostaw do dekoracji). Przypraw listkami tymianku. Dorzuć odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do foremek na muffinki – do dwóch trzecich wysokości. Na wierzchu babeczek rozłóż resztę żółtego sera. Udekoruj listkami tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Upiecz na złoty kolor.

Smacznego : - )


 

    

    

 

 

Komentarze