Chleb jest naszym codziennym pożywieniem. Są jednak
takie dni, kiedy chcemy sobie urozmaicić śniadania, kolacje, a często też
obiady. Wówczas zapala się w nas myśl o kupnie lub własnoręcznie upieczeniu
smakowitych bułek. Tych jest ogromna ilość rodzajów i wciąż powstają nowe
wersje. Poniżej prezentuję przepis na bułkę pyszną z mąki pełnoziarnistej z
dodatkiem ulubionych ziaren.
Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej, 350 ml wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka
soli, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko, 1 łyżka mleka, mieszanka dowolnych ziaren
(sezam, siemię lniane, słonecznik)
Wykonanie:
Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawić na
kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże oraz roztopione i
przestudzone masło. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Przełożyć je do miski
delikatnie posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować około 12
średnich bułek. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut, by ponownie
wyrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać ziarnami.
Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni. Bułki piec
około 20 minut.
Bułka pyszna z ziarnami to dobry pomysł na śniadanie. Na
podwieczorek proponuję coś słodkiego, czyli bułkę pyszną z czereśniami. Taka
przekąska to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Szczegóły poniżej.
Składniki:
40 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki
pszennej białej, 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki
mleka, 150 g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 500 g
dojrzałych czereśni, cukier waniliowy
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, łyżką białej mąki i łyżką
mleka. Margarynę stopić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Pozostałą mąkę zagnieść
z żółtkami, wyrośniętymi drożdżami, resztą mleka i solą. Wyrobić ciasto i
pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i podzielić na 9
kwadratów. Na każdym placku położyć 3 – 4 wydrylowane czereśnie i posypać odrobiną
cukru waniliowego. Zlepić bułeczki – ruloniki. Ułożyć je zlepieniem do dołu na
blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Na koniec
posmarować mlekiem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Do czereśni można dodać po pół łyżeczki kandyzowanej skórki
pomarańczowej, dzięki temu aromat bułeczek będzie jeszcze lepszy.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz