Dwa bardzo smaczne torty klasyczne.

     I znowu coś super pysznego i dobrze się reprezentującego na stole! Tym razem Wam zaproponuję bardzo smaczny tort klasyczny. Jak wygląda, tak też smakuje. Jest to tort rewelacyjny  pod względem smaku i przygotowania. W ogóle pewnie takiego biszkoptu w torcie  jeszcze nie jedliście. Jest to połączenie skondensowanego mleka z mąką  i jajkami. Niemożliwe a jednak udaje się. Ciasto wychodzi wilgotne, mięsiste i nie ma potrzeby nasączania. A przy tym przygotowanie zajmuje 5 minut. Ciasto przełożone zostało kwaśną śmietaną, która w połączeniu z wanilią tworzy przepyszny duet. Całość jest niesamowita,  lekko słodka i  lekko kwaśna. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i  tworzą rewelacyjny tort. Pasuje w sam raz do świętowania niedzieli.
Tort klasyczny dla Ciebie.
Składniki ciasto:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530g),
  • 2 jajka, 
  • 70 g mąki, 
  • 1,5 łyżeczki sody, 
  • 20 g kakao, 
  • 25 g drobno pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, pekany). 

Krem:

  • 1 l. kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego, 
  • Dodatkowo 30 g. zmielonych orzechów i orzechy do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Tortownica 18 cm.
  Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę i sodę. Miksuj wszystko 3 minuty. Podziel masę na 3 równe części. Do dwóch części dodaj po 10 g kakao a do trzeciej dodaj drobno pokrojone orzechy. Dno foremki wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Każdą warstwę piecz osobno w 200*C do suchego patyczka około 15 minut. Przestudź, jeśli ciasto lekko opadnie to nic się nie stało.

 Krem: Do naczynia włóż śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt i nasionka z wanilii. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto czekoladowe, warstwa kremu. Ciasto orzechowe, warstwa kremu. Ciasto czekoladowe, warstwa kremu. Na koniec zmielone orzechy.
Potem włóż tort klasyczny  do lodówki na 8 - 12 godzin najlepiej na noc i ciesz się dobrym smakiem.

Tort z truskawkami i bitą śmietaną.

Jeszcze pragnę zaproponować bardzo smaczny tort klasyczny  z truskawkami dla całej rodziny.

Składniki:

Biszkopt: Tortownica  24cm.

  • 7 jaj,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka  mąki pszennej (dałam 3/4szklanki),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej (zamiast tego dałam 1 budyń waniliowy bez cukru),
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia.

Poncz:

  • filiżanka mocnej kawy,
  • pół filiżanki alkoholu (u mnie sherry,  może być wódka lub likier.

Krem:

  • 700 ml śmietany kremówki (+ kilka łyżek cukru z prawdziwą wanilią),
  • ok. 400g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie małymi porcjami wsypywać cukier, ciągle ubijając. Teraz można dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąki, proszek, (budyń), przesiać  przez sito. Suche składniki stopniowo dodawać  do piany z jajek i delikatnie mieszać, aby piana nie opadła.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać  ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30-35 min do ”suchego patyczka”.  Po upieczeniu studzić w piekarniku przez ok. 15 min. Biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na 2 lub 3 blaty.

Poncz: Nie ma większej filozofii w przygotowaniu ponczu. Wystarczy tylko wymieszać kawę z alkoholem i za pomocą pędzelka nasączyć nim blaty biszkopta.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z kilkoma łyżkami  cukru z prawdziwą wanilią  (w zależności od tego jak słodki krem preferujecie).

Truskawki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić np. na ćwiartki.

Jeden biszkoptowy blat ułożyć  na paterze. Nałożyć  1/2 porcji bitej śmietany i 200g truskawek, przykryć drugim blatem. Pozostałą śmietaną pokryć górę i boki tortu. Resztą owoców ozdobić wierzch ciasta i gotowe. Wystarczy jeszcze tylko schłodzić  w lodówce przed podaniem i możemy się zajadać! 

SMACZNEGO : - )

 

 

Komentarze