Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem to uniwersalna potrawa, którą możemy przygotować w wielu ciekawych wersjach. Ta uniwersalność pozwala też na przygotowanie tego dania w ramach trzech głównych posiłków oraz deserów. Naleśniki z serem na słono, z dodatkiem pieczarek, szpinaku lub szynki można przygotować na smaczny obiad. Naleśniki z serem na słodko to z kolei idealny zamiennik dla ciasta na popołudniowy deser. Poniżej prezentuję deserową wersję naleśników.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
100 g czekolady gorzkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru pudru, 2 – 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
200 g białego sera, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 10 – 12 sztuk truskawek
Składniki na mus:
500 g truskawek, 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Do miski wbić jajka i wymieszać je z mlekiem, wodą i rozpuszczoną czekoladą. W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki, dodać szczyptę soli i cukier puder – wymieszać. Suche składniki dodawać porcjami do masy czekoladowej i mieszać dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, aby nie było grudek. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto odstawić na 20 – 30 minut. Porcje ciasta wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
Przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Ser biały rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem waniliowym oraz śmietanką. Dodać pokrojone truskawki i wymieszać.
Przygotować mus. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do miski. Za pomocą blendera przygotować gładki mus. Na koniec dodać miód i wymieszać.
Przygotować całość. Na usmażone naleśniki wykładać porcje nadzienia, zwijać w rulony lub złożyć w koperty. Polać musem truskawkowym.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze