Naleśniki z serem to uniwersalna potrawa, którą możemy
przygotować w wielu ciekawych wersjach. Ta uniwersalność pozwala też na przygotowanie
tego dania w ramach trzech głównych posiłków oraz deserów. Naleśniki z serem na
słono, z dodatkiem pieczarek, szpinaku lub szynki można przygotować na smaczny
obiad. Naleśniki z serem na słodko to z kolei idealny zamiennik dla ciasta na
popołudniowy deser. Poniżej prezentuję deserową wersję naleśników.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
100 g czekolady gorzkiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
mineralnej gazowanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki pszennej
pełnoziarnistej, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru pudru, 2 – 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
200 g białego sera, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 10 –
12 sztuk truskawek
Składniki na mus:
500 g truskawek, 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Do
miski wbić jajka i wymieszać je z mlekiem, wodą i rozpuszczoną czekoladą. W
drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki, dodać szczyptę soli i cukier puder –
wymieszać. Suche składniki dodawać porcjami do masy czekoladowej i mieszać
dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, aby nie było grudek. Na
koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto odstawić na 20 – 30 minut. Porcje ciasta wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
Przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić
w kostkę. Ser biały rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem waniliowym oraz
śmietanką. Dodać pokrojone truskawki i wymieszać.
Przygotować mus. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do
miski. Za pomocą blendera przygotować gładki mus. Na koniec dodać miód i
wymieszać.
Przygotować całość. Na usmażone naleśniki wykładać porcje nadzienia,
zwijać w rulony lub złożyć w koperty. Polać musem truskawkowym.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz