Najpierw pomyślano o biszkopcie. Potem okazało się, że
sam biszkopt i poncz z herbaty to trochę za mało. Wymyślono wiec masę chałwową.
Od razu lepiej. Ale ciągle czegoś brakowało. Powstała zatem masa malinowa i zrobiło
się ciekawiej. Idąc za ciosem, postanowiono, że trzeba jakoś zwieńczyć dzieło.
A może ptasie mleczko? Tak, ten pomysł wydał się doskonały i tak powstało
ciasto na bogato. Poniżej szczegóły.
Składniki na biszkopt:
4 jaja, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki mąki
ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę chałwową:
1,5 szklanki mleka, 3 żółtka, 200 g chałwy, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej, 1,5 kostki masła
Składniki na masę malinową:
2 czerwone galaretki, 800 g mrożonych malin
Składniki na ptasie mleczko:
2 żółte galaretki, 750 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić. Dodać do nich cukier, żółtka i obie
mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki (36 x 26 cm) i piec 30
minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wystudzić i nasączyć herbatą z
cytryną.
Przygotować masę chałwową. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę
wymieszaną z pozostałym mlekiem i żółtkami. Chwilę gotować i wystudzić.
Masło utrzeć, dodając stopniowo wystudzony budyń i chałwę. Masę wyłożyć na
biszkopt. Schłodzić.
Przygotować masę malinową. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody.
Lekko rozmrożone maliny włożyć do ciepłej galaretki. Wylać na masę chałwową.
Schłodzić.
Przygotować ptasie mleczko. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.
Śmietankę ubić z cukrem i dodać do tężejącej galaretki. Ptasie mleczko
wylać na masę malinową. Ciasto wstawić na około 2 godziny do lodówki.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz