Ciasto na bogato

Najpierw pomyślano o biszkopcie. Potem okazało się, że sam biszkopt i poncz z herbaty to trochę za mało. Wymyślono wiec masę chałwową. Od razu lepiej. Ale ciągle czegoś brakowało. Powstała zatem masa malinowa i zrobiło się ciekawiej. Idąc za ciosem, postanowiono, że trzeba jakoś zwieńczyć dzieło. A może ptasie mleczko? Tak, ten pomysł wydał się doskonały i tak powstało ciasto na bogato. Poniżej szczegóły.

Składniki na biszkopt:
4 jaja, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę chałwową:
1,5 szklanki mleka, 3 żółtka, 200 g chałwy, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 kostki masła
Składniki na masę malinową:
2 czerwone galaretki, 800 g mrożonych malin
Składniki na ptasie mleczko:
2 żółte galaretki, 750 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić. Dodać do nich cukier, żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki (36 x 26 cm) i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wystudzić i nasączyć herbatą z cytryną.
Przygotować masę chałwową. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i żółtkami. Chwilę gotować i wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo wystudzony budyń i chałwę. Masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
Przygotować masę malinową. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Lekko rozmrożone maliny włożyć do ciepłej galaretki. Wylać na masę chałwową. Schłodzić.
Przygotować ptasie mleczko. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Śmietankę ubić z cukrem i dodać do tężejącej galaretki. Ptasie mleczko wylać na masę malinową. Ciasto wstawić na około 2 godziny do lodówki.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze