Chleb żytni lniany to połączenie dwóch składników, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. A mianowicie żyta oraz lnu. Jest to powrót do tradycyjnych wypieków. Nie zawsze się spotyka w piekarniach chleb z lnem, a co dopiero połączenie żyta oraz lnu. Dlatego chce was zaprosić do zrobienia własnego chleba żytniego z lnem. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
- 80 dag żytniej mąki;
- 5 dag świeżych drożdży;
- jedno jajko;
- ciepła woda;
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
- łyżka cukru;
- łyżka soli;
- pół szklanki siemienia lnianego;
- białko z jajka do posmarowania;
- garść ziarenek dyni;
Na początku przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Aby to zrobić musimy rozpuścić je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Czekamy, żeby one nam urosły. Dodajemy mąkę, sól, jajko, oliwę z oliwek, siemię lniane, jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy wodę, i rozrobimy ciasto ugniatając długo i wtłaczając w nie powietrze. Pozostawiamy je, żeby ono nam wyrosło w ciepłym miejscu przez kwadrans, po tym czasie jeszcze raz je ugniatamy i ponownie odstawiamy, żeby nam wyrosło na około dwie godziny. Jak już ciasto nam wyrośnie to, wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i formujemy dowolny kształt.
Na koniec smarujemy białkiem i ozdobimy pestkami dyni.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po tym czasie można wyciągnąć od razu ale i można pozostawić w otwartym piekarniku. I mamy chleb żytni lniany.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz