Chleb żytni lniany.

  Chleb żytni lniany to połączenie dwóch składników, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. A mianowicie żyta oraz lnu. Jest to powrót do tradycyjnych wypieków. Nie zawsze się spotyka w piekarniach chleb z lnem, a co dopiero połączenie żyta oraz lnu. Dlatego chce was zaprosić do zrobienia własnego chleba żytniego z lnem. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.

Składniki:

- 80 dag żytniej mąki;

- 5 dag świeżych drożdży;

- jedno jajko;

- ciepła woda;

- 1/3 szklanki oliwy z oliwek;

- łyżka cukru;

- łyżka soli;

- pół szklanki siemienia lnianego;

- białko z jajka do posmarowania;

- garść ziarenek dyni;

  Na początku przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Aby to zrobić musimy rozpuścić je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Czekamy, żeby one nam urosły. Dodajemy mąkę, sól, jajko, oliwę z oliwek, siemię lniane, jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy wodę, i rozrobimy ciasto ugniatając długo i wtłaczając w nie powietrze. Pozostawiamy je, żeby ono nam wyrosło w ciepłym miejscu przez kwadrans, po tym czasie jeszcze raz je ugniatamy i ponownie odstawiamy, żeby nam wyrosło na około dwie godziny. Jak już ciasto nam wyrośnie to, wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i formujemy dowolny kształt.

Na koniec smarujemy białkiem i ozdobimy pestkami dyni.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po tym czasie można wyciągnąć od razu ale i można pozostawić w otwartym piekarniku. I mamy chleb żytni lniany.
  Smacznego!


Komentarze