Chleb razowy żytni ze zdrowymi pastami.

 

    

     Dziś mam dla Was propozycje na zdrowy bochenek chleba  razowego żytniego  z mąki  pełnoziarnistej i z pięcioma ulubionymi ziarnami. Tęsknię za takim chlebem ponieważ bardzo lubię pieczywo z dużą ilością ziaren. Dlatego bardzo często kupuję sobie Bułkę Pyszną w Nowej Piekarni i zjadam taką świeżą nie posmarowaną, ani nie przełożoną serem, czy kiełbasą. Smakuje mi taka chrupiąca i świeża  z ziarnami. Dzisiaj jednak jak uda mi się upiec ten chleb żytni razowy, to chętnie posmaruję te kromki świeżego chleba pastą jajeczną, lub zrobionym przez siebie domowym  paprykarzem. Jeśli również i Wy lubicie taki chleb posmarowany różnymi zdrowymi pastami swojej roboty, to spróbujcie sami zrobić je w zaciszu swojej kuchni, korzystając z przepisów, które prezentuję poniżej.
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami i otrębami.

 Składniki: 400g – Zaczyn żytni chlebowy, 500g mąki żytniej pełnoziarnistej,  300ml przegotowanej ciepłej wody, 1 łyżka płaska soli, 1 łyżka płaska cukru, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki ziaren dyni, 3 łyżki siemienia lnianego, 3łyżki otrębów pszennych,  3 łyżki sezamu niełuskanego do posypania wierzchu użyłam mak i sezam.
Sposób przygotowania:
Połączyć wszystkie składniki, uformować bochenek i włożyć do przygotowanej blaszki.

Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. 
Odstawić chleb do wyrośnięcia, przykryty lnianą ściereczką na ok. 4-6 h. 
Po wyrośnięciu spryskać wierzch chleba wodą i obsypać makiem i sezamem.
Piekarnik nagrzać do temp: 230st.
Piec 10 min po czym temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec kolejne 45 min.

 Pasta jajeczna:

Składniki:

  • 5 jajek,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt lub majonez,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.

 Paprykarz domowej roboty.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 seler,
  • duża cebula,
  • 2–3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Warzywa trzemy  na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały, a potem zjadamy takie smaczne i zdrowe z chlebem razowym żytnim, który samodzielnie upieczemy, lub kupimy w Nowej Piekarni.

 Smacznego!

 

Komentarze