Dziś mam dla
Was propozycje na zdrowy bochenek chleba razowego żytniego z mąki pełnoziarnistej i z pięcioma
ulubionymi ziarnami. Tęsknię za takim chlebem ponieważ bardzo lubię
pieczywo z dużą ilością ziaren. Dlatego bardzo często kupuję sobie Bułkę Pyszną
w Nowej Piekarni i zjadam taką świeżą nie posmarowaną, ani nie przełożoną
serem, czy kiełbasą. Smakuje mi taka chrupiąca i świeża z ziarnami. Dzisiaj jednak jak uda mi się
upiec ten chleb żytni razowy, to chętnie posmaruję te kromki świeżego chleba
pastą jajeczną, lub zrobionym przez siebie domowym paprykarzem. Jeśli również i Wy lubicie taki
chleb posmarowany różnymi zdrowymi pastami swojej roboty, to spróbujcie sami zrobić
je w zaciszu swojej kuchni, korzystając z przepisów, które prezentuję poniżej.
Chleb żytni razowy na
zakwasie z ziarnami i otrębami.
Składniki: 400g
– Zaczyn żytni chlebowy, 500g mąki żytniej pełnoziarnistej, 300ml
przegotowanej ciepłej wody, 1 łyżka płaska soli, 1 łyżka płaska
cukru, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki ziaren dyni, 3
łyżki siemienia lnianego, 3łyżki otrębów pszennych, 3 łyżki
sezamu niełuskanego do posypania wierzchu użyłam mak i sezam.
Sposób przygotowania:
Połączyć wszystkie składniki, uformować bochenek i włożyć do przygotowanej blaszki.
Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami.
Odstawić chleb do wyrośnięcia, przykryty lnianą ściereczką na ok. 4-6 h.
Po wyrośnięciu spryskać wierzch chleba wodą i obsypać makiem i sezamem.
Piekarnik nagrzać do temp: 230st.
Piec 10 min po czym temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec kolejne 45 min.
Pasta jajeczna:
Składniki:
- 5 jajek,
- garść szczypiorku,
- jogurt lub majonez,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.
Paprykarz domowej roboty.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- 1 seler,
- duża cebula,
- 2–3 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
- łyżka papryki słodkiej,
- sól.
Sposób przygotowania:
Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały, a potem zjadamy takie smaczne i zdrowe z chlebem razowym żytnim, który samodzielnie upieczemy, lub kupimy w Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz