Niedługo zbliża się weekend więc ja już myślę o tym jakie by tu ciasto zrobić dla rodziny. Na Święta mieliśmy pyszny sernik na kruchym z Nowej Piekarni i zjedliśmy go ze smakiem. Może by tak jeszcze raz zrobić jakiś serniczek, żeby znowu móc rozkoszować się podobnym smakiem? To nie takie proste upiec smaczny sernik, żeby wszystkim smakowało. Moja koleżanka zagadnięta przeze mnie w tym temacie, podrzuciła mi bardzo fajny przepis, zdradzając tajniki jak zrobić sernik żeby był bardzo delikatny jak ptasie mleczko, a nie twardy i twarogowy jak robię zazwyczaj. Jutro skwapliwie zabiorę się do roboty, żeby wypróbować ten przepis. I Wam też go polecam jeśli szukacie delikatnego i wypróbowanego serniczka jak ptasie mleczko. Ten sernik ogólnie robi się łatwo i szybko, mam nadzieję, że mi wyjdzie. Trzymajcie za mnie kciuki : - )
Bardzo delikatny sernik.
Składniki:
- twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg.,
- jajka 7 szt.,
- budyń śmietankowy 1 szt.,
- cukier 1 szklanka,
- cukier waniliowy 15 g.
Sposób przygotowania:
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką czy mikserem na bardzo wolnych obrotach).
Masę przekładam do okrągłej blachy o średnicy ok 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno) i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę ok 15 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować. (ostatnio robiłam z podwójnej porcji i rozdzieliłam na dwie blachy, ciasto siedziało w piekarniku 15 minut w 200 st. i 20 minut w 180 st. wszystko zależy od piekarnika..
I gotowe . Upieczone i zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego : -)
Komentarze
Prześlij komentarz