Wiśnie w biszkopcie

Wiśnie to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Z dodatkiem wiśni możemy przygotować ciasta ucierane, kruche oraz biszkoptowe. Dużą popularnością cieszy się biszkopt z wiśnią, który można przygotować w wielu ciekawych wersjach. Wiśnie mogą pełnić w cieście główną rolę albo być elementem dekoracyjnym ciasta. W tym wypadku można przytoczyć popularny zwrot – wisienka na torcie – oznaczający zwieńczenie wspaniałego wypieku.
Poniżej prezentuję przepis na biszkopt z wiśnią. Jest to nieskomplikowany wypiek, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Jest to idealny dodatek popołudniowej herbaty lub kawy.

Składniki na 10 porcji:
5 jajek, 100 g cukru, 150 g mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku rumowego lub migdałowego, 1 kg wiśni, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka masła do natłuszczenia blachy oraz 3 łyżki bułki tartej do jej obsypania, 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

Wykonanie:
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie mieszając. Pod koniec dodać olejek.
Dno i boki blaszki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta przełożyć do blaszki, równo rozsmarować. Na ciasto wyłożyć oprószone w mące wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt posypać cukrem pudrem.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze