Wiśnie to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju
wypieków. Z dodatkiem wiśni możemy przygotować ciasta ucierane, kruche oraz
biszkoptowe. Dużą popularnością cieszy się biszkopt z wiśnią, który można
przygotować w wielu ciekawych wersjach. Wiśnie mogą pełnić w cieście główną
rolę albo być elementem dekoracyjnym ciasta. W tym wypadku można przytoczyć
popularny zwrot – wisienka na torcie – oznaczający zwieńczenie wspaniałego wypieku.
Poniżej prezentuję przepis na biszkopt z wiśnią. Jest to nieskomplikowany
wypiek, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Jest to idealny dodatek
popołudniowej herbaty lub kawy.
Składniki na 10 porcji:
5 jajek, 100 g cukru, 150 g mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki
ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku rumowego
lub migdałowego, 1 kg wiśni, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka masła do
natłuszczenia blachy oraz 3 łyżki bułki tartej do jej obsypania, 2 łyżki cukru
pudru do oprószenia
Wykonanie:
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka
ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie
dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem do
pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie mieszając. Pod koniec dodać olejek.
Dno i boki blaszki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta
przełożyć do blaszki, równo rozsmarować. Na ciasto wyłożyć oprószone w mące
wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30
minut. Upieczony biszkopt posypać cukrem pudrem.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz