Wielkanocny pasztet i bułki orkiszowe.

     Jeszcze na Święta Wielkanocne pragnę Wam zaproponować bardzo smaczny pasztet, na przykład do super dobrego chleba wileńskiego z Nowej Piekarni. Jest to chleb krojony, bardzo zdrowy, bo upieczony na naturalnym zakwasie, z mąki żytniej razowej, z dodatkiem kominku, który ma właściwości przeciwskurczowe. Ten chlebek waży 320 gramów. Warto się nim zainteresować, żeby urozmaicając nasze codzienne menu wprowadzać do naszej diety nowe wartości smakowe, mineralne i witaminy. Pamiętając również  jeszcze o tym,  że w dobie pandemii mamy dużo stresów pragnę zaproponować upieczenie kilku bardzo zdrowych bułeczek orkiszowych, które może trochę spowodują, że nasze nerwy doznają ukojenia. Dla chętnych przepis na super zdrowe bułki orkiszowe prezentuję poniżej.

Bułki orkiszowe z ziarnami.

 Składniki (8 szt.):
• 200 g mąki pszennej,

• 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,

• 300 ml wody,

• 1 łyżka masła,

• 12 g drożdży suszonych,

• 1 łyżka miodu,

• 1 łyżeczka soli,

• 1 jajko do posmarowania,

• Kilka garści ziaren do posypania:  Np.: słonecznik, sezam, siemię lniane.

Sposób przygotowania:

Obie mąki wymieszać z drożdżami. Dodać sól, masło, miód oraz wodę i wyrobić ciasto. Nakryć miskę szmatką/ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części z których uformować bułki. Wyłożyć je na blaszki z papierem do pieczenia, przykryć raz jeszcze ręcznikiem i zostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut, po wyjęciu ostudzić na kratce. 

Pasztet wielkanocny.

Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia wątróbki,
  • 200g mięsa wołowego (u nas tzw. "gulaszowe", najchudsze),
  • 280g żołądków drobiowych,
  • 150g chudego wędzonego boczku,
  • 100g dobrze uwędzonej kiełbasy,
  • 300g chudych kawałków z kurczaka(bez skóry i kości),
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • 170g ugotowanych ziemniaków (ok 3szt),
  • 1 duża bułka pszenna (ok 100g),
  • 1 jajko,
  • jak najwięcej przypraw.

Sposób przygotowania:
Wątróbkę podsmażyć i poddusić na oleju z cebulą.
Mięso wołowe, żołądki, 50g boczku, kiełbasę i kawałki kurczaka ugotować wraz z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym (ok 2,5h, aż mięso wołowe zmięknie).
Doprawić wywar pod koniec gotowania.
Wszystko zmielić wraz z namoczoną bułką i ziemniakami.
Aby ułatwić sobie mielenie, podsmażyć pozostałe 100g boczku na patelni i dodawać do mielenia, gdy odczuwa się "opór" ; )
Po zmieleniu powstałą masę dobrze wymieszać, doprawić wedle uznania (u nas - sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka, pietruszka).
Po doprawieniu dodać jajko i znowu wymieszać. Czasem należy dodać jeszcze jedno jajo. Ma powstać gęsta, lecz kleista masa.

Piec w naczyniu żaroodpornym lub blaszce keksowej w temperaturze ok 200stopni przez 30minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO :  - )

 

 

Komentarze