Tort traktor.

 

     Dzisiaj zabrałam się za pieczenie bardzo fajnie wyglądającego tortu dla małych dzieci o kształcie traktora. Nasz trzyletni  chłopczyk bardzo lubi bawić się małymi samochodzikami, a my dobrze o tym wiemy i często mu je kupujemy. Niedawno kupiłam dziecku samochód policyjny i pogotowie, a jego tatuś sprezentował mu także traktor. Mamusia pokazała mu książeczkę z innymi rolniczymi samochodami i zachęciła go do zabawy. Kiedy przyszedł do niego kolega bawili się tymi zabawkami, że miło było popatrzeć. Niedługo zbliżają się jego  urodziny i chciałabym mu coś z tej okazji sprezentować. Pomyślałam, że zamówię mu taki wspaniały tort traktor w Nowej Piekarni, bo ja sama pomimo najszczerszych chęci nie podołam temu zadaniu. Zabrałam się jednak do roboty i mam nadzieję, że z małą pomocą jego mamusi ten wspaniały samochód nam wyjdzie. Mam nadzieję, że będzie pyszny, słodki i posmakuje każdemu. Wymyśliłam, że będzie miał także przyczepę, na której zasiądzie wypasiony zając z prezentami. Mam nadzieję, że projekt nam się uda i sprawi wiele radości nie tylko małemu dziecku, ale i innym zaproszonym gościom na Świętach Wielkanocnych. Jeśli również szukasz takiego pomysłu na prezent urodzinowy dla dziecka, to spróbuj sama zrobić taki tort, korzystając z przepisu, który prezentuję poniżej.

TORT TRAKTOR.

 Biszkopt:

  • 10 jajek,
  • 1 ¼ szklanki cukru,
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Krem jasny:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • ½ szklanki mleka w proszku,
  • 250 g białej czekolady,
  • 100 g orzechów nerkowca.

Krem ciemny:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • ½ szklanki mleka w proszku,
  • 250 g mlecznej czekolady,
  • 100 g orzechów nerkowca.

Poncz:

  • ½ szklanki czarnej herbaty,
  • 1 łyżka cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Krem maślany:

  • 200 g masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Masa cukrowa:

  • ok. 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 70 ml wody,
  • 3 łyżki margaryny,
  • barwniki spożywcze (użyłam czarnego i zielonego).

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1900C na 45 min (lub do 1700C z termoobiegiem).

Krem jasny: Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy i studzimy. Masę wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej gorącej patelni, studzimy i drobno mielimy.

Schłodzoną masę czekoladową ubijamy mikserem, aż nabierze puszystości i zrobi się gładka. Dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia się składników.

Krem ciemny: Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy połamaną mleczną czekoladę i mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy i studzimy. Masę wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej gorącej patelni, studzimy i drobno mielimy.

Schłodzoną masę czekoladową ubijamy mikserem, aż nabierze puszystości i zrobi się gładka. Dodajemy zmielone orzechy i miksujemy do połączenia się składników.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej herbacie. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Krem maślany: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i wycinamy z niego w miarę równe dwa kwadraty, jeden dłuższy prostokąt, dwa duże i dwa małe koła (Korzystałam patrząc na zdjęcie.). Z wszystkich części układamy kształt traktora i modelujemy dodatkowymi cięciami. Przód traktora (dłuższy prostokąt) należy lekko zaokrąglić i zwężyć, a górę budki (jeden z kwadratów) lekko zwężyć ku górze. Przycięte fragmenty ponownie rozkładamy. Oba kwadraty i prostokąt przekrawamy na 3 cienkie blaty, a duże koła na 2. Małych kół nie przecinamy.

Na paterze układamy kolejne warstwy biszkoptów, zachowując zaplanowany kształt traktora, nasączamy je ponczem i smarujemy kolejno raz jasnym, a raz ciemnym kremem. Kremem smarujemy też przekrojone połówki dużych kół. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym, do którego przykleimy wycięte elementy masy cukrowej.

Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 70 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę i margarynę. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się rozpuści. Nie możemy dopuścić do zagotowania! Lekko studzimy. Część płynu przelewamy do miseczki i mieszamy z pierwszym barwnikiem. Mieszając masę łyżką stopniowo dosypujemy cukier puder. Gdy masa zgęstniej przekładamy ją na blat oprószony cukrem pudrem i wyrabiamy ręcznie do uzyskania konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dosypujemy cukru pudru. Gotową masę cienko rozwałkowujemy obficie podsypując cukrem pudrem i wycinamy zaplanowane kształty. Docięte elementy przyklejamy w odpowiednich miejscach traktora. Przed uzyskaniem kolejnego koloru masy płyn z żelatyną ponownie lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia i dalej postępujemy tak jak poprzednio. Do masy białej nie potrzeba barwnika. Wystarczy dodać cukier puder do płynu z żelatyną.

Gotowy tort oczyszczamy pędzelkiem z nadmiaru cukru pudru i ewentualnie smarujemy delikatnie olejem, aby nabrał połysku.

Tort przechowujemy w lodówce. 

SMACZNEGO : - )

 

Komentarze