W bogatej ofercie Nowej Piekarni znajduje się sporo dobrych ciast. Są to ciasta bardzo smaczne i doskonale nadające się też na stół wielkanocny. Jest to między innymi przepyszna Krówka, super smaczna Stefanka i bardzo pyszny Biszkopt z wiśnią. Można te słodkości zamówić do domu i cieszyć się dobrym smakiem na świętach. A dla tych , którzy w tym wyjątkowym czasie obchodzą imieniny, lub urodziny swoich pociech, Nowa Piekarnia przygotowała także kilka bardzo dobrych tortów. Mnie osobiście podoba się Tort Traktor i Tort Spiderman. Ten Tort Spiderman spróbowałam nawet sama zrobić w swojej kuchni. Myślę jednak, że o wiele ładniejszy i smaczniejszy znajdziecie w Nowej Piekarni. Wszystkich chętnych zapraszam do odwiedzania naszych sklepów. A teraz po krótce spróbuję Wam przedstawić mój Tort Spiderman w warunkach domowych. Zapraszam.
Tort Spiderman śmietanowo-porzeczkowy.
Składniki:
Biszkopt (tortownica
24 cm): - 6 jajek, - Szczypta soli, - ¾ szklanki cukru, - ¾ szklanki mąki
pszennej, - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo: - ¾ l litr śmietany 36%, - 2 łyżki cukru pudru, - 300 g serka
mascarpone, Czerwona galaretka.
Mus porzeczkowy: - 200 g mrożonych porzeczek, - 3 łyżki cukru, - 3 łyżki
ciepłej wody, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1
łyżka wody, - 1,5 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na
sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana
jest już lśniąca i sztywna dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia
się składników. Mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy jajecznej
partiami. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Masę przelewamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez
25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu foremkę upuszczamy na podłogę z
wysokości 50 cm. Ponownie wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych
drzwiczkach. Biszkopt lepiej upiec
najlepiej jeden dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
Frużelina porzeczkowa: Do garnka przekładamy porzeczki, wlewamy
wodę, wsypujemy cukier. Owoce gotujemy na wolnym ogniu do momentu
rozpadania się (około 15 minut). Wlewamy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z wodą. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę
i ponownie mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Ciepłe owoce przeciskamy
przez sitko. Odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek
mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie
połowy, z których jedna będzie stanowiła ¾ całości. Do mniejszej wlewamy mus
porzeczkowy i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Ostudzony biszkopt formujemy obkrawając nożem, tak by ciasto miało kształt
głowy Spidermena.
Potem na pierwszym blacie biszkopta rozkładamy kawałki owoców, które zostały po wyciskaniu przez sitko musu. I rozkładamy 1/2 kremu śmietankowego. Potem przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Następnie na drugim blacie rozkładamy resztę kremu porzeczkowego. I kładziemy kolejny blat biszkopta.
Następnie przygotowujemy czerwoną galaretkę zmniejszając ilość wody, tak by była bardzo gęsta. I odstawiamy do wystudzenia, aż niemal zacznie zastygać.
Z folii introligatorskiej (taką na okładki skoroszytów) lub grubej koszulki biurowej robimy opaskę obejmującą biszkopt dookoła jak tortownica. Folię można skleić taśmą albo ustabilizować recepturkami. No chyba, że macie tortownicę w kształcie głowy lub jajka, wtedy nie trzeba robić takich cudów.
Kiedy galaretka jest już na skraju zamiany w żel, wyłożyć ją na ciasto. Jeżeli będzie zbyt płynna, niestety może wsiąknąć w taki goły biszkopt, więc trzeba po prostu próbować: „CZY TO JUŻ?” nakładając łyżką porcję galaretki. Jeżeli wsiąka, to znaczy, że „JESZCZE NIE!” Jeżeli nie wsiąka, to szybko wyłożyć całą galaretkę na ciasto i od razu wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, zdjąć folię.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego (albo torebki strunowej zwiniętej w stożek), odciąć czubek i rysować czekoladą wzór pajęczyny i kontury oczu Spidermena. Boki wygładzamy resztą kremu śmietankowego. Pomocne przy wygładzaniu jest moczenie noża w wrzącej wodzie.
Potem obrysowujemy boki tortu czekoladową pajęczyną. Kontury oczu wypełniamy białym lukrem, który najpierw sami robimy z cukru pudru i wody. I taki smaczny i ładnie wyglądający tort podajemy na stół.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz