Torcik Krówka.

 

     Dzisiaj chciałam państwa zachęcić do upieczenia bardzo smacznego torciku Krówki na   Święta Wielkanocne. Trochę trzeba się przy nim napracować, ale warto. Tych jednak, którzy już nie raz kupowali Krówkę w Nowej Piekarni zapraszam bardzo serdecznie do kupowania tego bardzo smacznego ciasta w naszych sklepach. Na pewno tego nie pożałują, bo ta Krówka  jest wyborna i bardzo smaczna. Na pewno zachwyci nie jedno podniebienie  swoim niepowtarzalnym smakiem w waszym domu, no  i zachęci do ponownego kupowania tego pysznego ciasta jeszcze raz w Nowej Piekarni. A dla chętnych, którzy zdecydują się upiec taki torcik we własnej kuchni pragnę zaproponować przepis, który prezentuję poniżej.

Krówka smaczny torcik na Święta.

Składniki na 1 biszkopt toffi: (pieczemy dwa takie biszkopty), 80 g mąki, 20 g budyniu toffi, 120 g cukru, 2 jajka (białka oddzielone od żółtek), 1/2 płaskiej łyżeczki kakao, 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki/ tortownicy (17-18 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo.
Nasączenie:
ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej.
Składniki na krem śmietanowy:  200 ml śmietany kremówki 30%, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem.
Wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej, 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki.
Złożenia ciasta:
Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami. Całość schładzamy w lodówce, a potem kroimy i podajemy na stół świąteczny.

Ciasto z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem.

Jeszcze pragnę Wam zaproponować drugie ciasto na Święta. Zdecydujcie sami. Jakie ciasto Wam bardziej posmakuje takie spróbujcie zrobić na świąteczny stół. To drugie  ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku. Brzoskwinie nadają mu świeżości, a serek philadelphia dodaje fajnego i wyrazistego smaku. Polecam!

SKŁADNIKI:

Biszkopt: 

  • jajka (6 szt. rozmiaru L)
  • cukier (3/4 szklanki. = 170 g)
  • mąka tortowa (3/4 szklanki. = 110 g)
  • mąka ziemniaczana (1/4 szklanki. = 40 g)
  • aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Krem:

  • śmietanka kremówka 35% (400 ml.)
  • serek philadelphia (400 g)
  • serek Waniliowo - Ciasteczkowy typu Danio (150 g) może być waniliowy 
  • cukier puder (8 łyżek kopiastych)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szklanki)

Dodatkowo:

  • brzoskwinie (1 duża puszka)

Poncz:

  • woda (1/4 szklanki)
  • sok z puszki po brzoskwiniach (1/2 szklanki)

Posypka kokosowa:

  • wiórki kokosowe (130 g)
  • masło (80 g)
  • cukier (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

 Biszkopt:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca.

Następnie, miksując już na najmniejszych obrotach miksera, dodajemy jajka (po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia się składników.

W 2 - 3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.

Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 przez około 40 min.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

 Brzoskwinie:

Brzoskwinie odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku aby odciekły lub wycieramy je ręcznikiem papierowym. Odcedzonego soku z puszki nie wylewamy (będzie potrzebny do zrobienia ponczu)

Brzoskwinie kroimy na małe kawałki. 

 Poncz:

Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.

 Krem:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę kremówkę, serek philadelphia i serek waniliowo-ciasteczkowy (lub waniliowy) miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa.

Dodajemy cukier puder, a na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę.

Miksujemy do połączenia się składników.

Krem dzielimy na 3 części.

 Składanie ciasta:

Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy go połową ponczu. 

Wykładamy 1 część  kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy je 2 częścią kremu.

Przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu.

Kładziemy ostatnią warstwę kremu, wyrównujemy i wygładzamy.

Wstawiamy ciasto do lodówki. 

 Posypka kokosowa:

Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe.

Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.

Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto.

Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.

Potem kroimy i takie pyszne zjadamy.

Smacznego : - )

   

Komentarze