Dzisiaj chciałam państwa zachęcić do upieczenia bardzo smacznego torciku Krówki na Święta Wielkanocne. Trochę trzeba się przy nim napracować, ale warto. Tych jednak, którzy już nie raz kupowali Krówkę w Nowej Piekarni zapraszam bardzo serdecznie do kupowania tego bardzo smacznego ciasta w naszych sklepach. Na pewno tego nie pożałują, bo ta Krówka jest wyborna i bardzo smaczna. Na pewno zachwyci nie jedno podniebienie swoim niepowtarzalnym smakiem w waszym domu, no i zachęci do ponownego kupowania tego pysznego ciasta jeszcze raz w Nowej Piekarni. A dla chętnych, którzy zdecydują się upiec taki torcik we własnej kuchni pragnę zaproponować przepis, który prezentuję poniżej.
Krówka smaczny torcik na Święta.
Składniki na 1 biszkopt toffi: (pieczemy dwa takie
biszkopty), 80 g mąki, 20 g budyniu toffi, 120 g cukru, 2 jajka (białka
oddzielone od żółtek), 1/2 płaskiej łyżeczki kakao, 1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Dodajemy
stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
Przekładamy do foremki/ tortownicy (17-18 cm średnicy) wyłożonej papierem do
pieczenia samo dno. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 15 min. Po upieczeniu
odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Z drugim
biszkoptem postępujemy tak samo.
Nasączenie:
ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej.
Składniki na krem
śmietanowy: 200 ml śmietany
kremówki 30%, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy
na sztywny krem.
Wierzch: ok. 4
łyżki masy krówkowej/ kajmakowej, 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na
boki.
Złożenia ciasta:
Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową
i posypujemy posiekanymi orzechami.
Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i
obsypać posiekanymi orzechami. Całość schładzamy w lodówce, a potem kroimy i
podajemy na stół świąteczny.
Ciasto z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem.
Jeszcze pragnę Wam zaproponować drugie ciasto na Święta. Zdecydujcie sami. Jakie ciasto Wam bardziej posmakuje takie spróbujcie zrobić na świąteczny stół. To drugie ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku. Brzoskwinie nadają mu świeżości, a serek philadelphia dodaje fajnego i wyrazistego smaku. Polecam!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt. rozmiaru L)
- cukier (3/4 szklanki. = 170 g)
- mąka tortowa (3/4 szklanki. = 110 g)
- mąka ziemniaczana (1/4 szklanki. = 40 g)
- aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Krem:
- śmietanka kremówka 35% (400 ml.)
- serek philadelphia (400 g)
- serek Waniliowo - Ciasteczkowy typu Danio (150 g) może być waniliowy
- cukier puder (8 łyżek kopiastych)
- żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szklanki)
Dodatkowo:
- brzoskwinie (1 duża puszka)
Poncz:
- woda (1/4 szklanki)
- sok z puszki po brzoskwiniach (1/2 szklanki)
Posypka kokosowa:
- wiórki kokosowe (130 g)
- masło (80 g)
- cukier (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca.
Następnie, miksując już na najmniejszych obrotach miksera, dodajemy jajka (po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
W 2 - 3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Brzoskwinie:
Brzoskwinie odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku aby odciekły lub wycieramy je ręcznikiem papierowym. Odcedzonego soku z puszki nie wylewamy (będzie potrzebny do zrobienia ponczu)
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki.
Poncz:
Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę, serek philadelphia i serek waniliowo-ciasteczkowy (lub waniliowy) miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa.
Dodajemy cukier puder, a na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę.
Miksujemy do połączenia się składników.
Krem dzielimy na 3 części.
Składanie ciasta:
Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy go połową ponczu.
Wykładamy 1 część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy je 2 częścią kremu.
Przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu.
Kładziemy ostatnią warstwę kremu, wyrównujemy i wygładzamy.
Wstawiamy ciasto do lodówki.
Posypka kokosowa:
Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe.
Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.
Potem kroimy i takie pyszne zjadamy.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz