Bułka cięta hert to jeden z wielu produktów rodem z Nowej Piekarni
z Łukowa. Jest to bułka z charakterystycznym nacięciem na środku o pięknym
kolorze. Jest to idealna propozycja na śniadanie, którą możemy podać w wersji
na słodko lub wytrawnie. Bułkę ciętą hert możemy przygotować samodzielnie w
domu. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
Składniki:
600
g mąki pszennej bułkowej, 50 g świeżych drożdży, 1,5 szklanki wody, 1 płaska
łyżeczka cukru, 1 lekko czubata łyżeczka soli, odrobina oleju do
posmarowania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na bułki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże pokruszyć do naczynia i rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się
płynne. Wlać pół szklanki lekko ciepłej wody (około 30 stopni), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Tak przygotowany
rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
15 minut.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, pozostałą wodę i
wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto i posmarować je cienką
warstwą oleju. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na 60 minut.
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i uformować z niego
wałek. Następnie pokroić go na 10 jednakowych plastrów. Z każdego uformować
bułeczkę i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie
przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym
czasie na bułkach utworzyć wzdłuż przez środek nacięcie.
Na dno zimnego piekarnika wstawić duże naczynie lub dużą blachę z
gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć blachę z pszennymi bułkami. Włączyć
piekarnik nastawiony na temperaturę 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35
minut.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz