Śniadaniowe bułki cięte

Bułka cięta hert to jeden z wielu produktów rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Jest to bułka z charakterystycznym nacięciem na środku o pięknym kolorze. Jest to idealna propozycja na śniadanie, którą możemy podać w wersji na słodko lub wytrawnie. Bułkę ciętą hert możemy przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki:
600 g mąki pszennej bułkowej, 50 g świeżych drożdży, 1,5 szklanki wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 lekko czubata łyżeczka soli, odrobina oleju do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Wszystkie składniki na bułki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże pokruszyć do naczynia i rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać pół szklanki lekko ciepłej wody (około 30 stopni), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto i posmarować je cienką warstwą oleju. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut.

Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i uformować z niego wałek. Następnie pokroić go na 10 jednakowych plastrów. Z każdego uformować bułeczkę i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na bułkach utworzyć wzdłuż przez środek nacięcie.

Na dno zimnego piekarnika wstawić duże naczynie lub dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć blachę z pszennymi bułkami. Włączyć piekarnik nastawiony na temperaturę 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35 minut.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze