Przekąska to popularny rodzaj posiłku, którą jest spożywana w
ciągu dnia między śniadaniem, obiadem, a kolacją. Przekąski mogą być słodkie
lub słone, można je przygotować z produktów dostępnych w domu, produktów, które
pozostały po przygotowaniu dań głównych lub z produktów specjalnie do tego celu
zakupionych. Do popularnych przekąsek należą rożki przygotowane na bazie ciasta
francuskiego, drożdżowego i krucho – drożdżowego. Dobór nadzienia jest tu
bardzo szeroki i można przygotować rożka z pieczarkami, rożka z soczewicą,
rożka z jabłkiem, z serem lub czekoladą. Poniżej prezentuję przepis na rożki z
pieczarkami, które posilą nas w oczekiwaniu na obiad lub kolację. Przepisy na
rożka z pieczarkami w różnych wersjach można odnaleźć na tutejszym blogu.
Składniki
na ciasto:
300
g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 g drożdży suchych, 100 ml
kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1 żółtko, 50 g masła
Pozostałe
składniki:
150
g pieczarek, sól, pieprz biały, olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko do smarowania, kminek do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do
pieczenia, suszone drożdże, śmietanę, jedno całe jajo, jedno żółtko (białko
odłożyć do pieczarek) oraz roztopione i przestudzone masło.
Ze składników szybko wyrobić ciasto. Uformować
je w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić na drobniejsze
kawałki i przełożyć na patelnię. Posypać solą i białym pieprzem. Podsmażyć na
oleju rzepakowym. Przestudzone pieczarki wymieszać z surowym białkiem.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć
jednakowej wielkości kwadraty. Na każdym kawałku ciasta ułożyć po porcji
przygotowanych pieczarek. Pozostałe jajo rozmącić. Posmarować nim brzegi
kwadratów. Każdy złożyć w trójkąt, aby powstał zgrabny rożek. Dodatkowo brzegi
rożków zagnieść widelcem.
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni.
Powodzenia
i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz