Rożki na przekąskę

Przekąska to popularny rodzaj posiłku, którą jest spożywana w ciągu dnia między śniadaniem, obiadem, a kolacją. Przekąski mogą być słodkie lub słone, można je przygotować z produktów dostępnych w domu, produktów, które pozostały po przygotowaniu dań głównych lub z produktów specjalnie do tego celu zakupionych. Do popularnych przekąsek należą rożki przygotowane na bazie ciasta francuskiego, drożdżowego i krucho – drożdżowego. Dobór nadzienia jest tu bardzo szeroki i można przygotować rożka z pieczarkami, rożka z soczewicą, rożka z jabłkiem, z serem lub czekoladą. Poniżej prezentuję przepis na rożki z pieczarkami, które posilą nas w oczekiwaniu na obiad lub kolację. Przepisy na rożka z pieczarkami w różnych wersjach można odnaleźć na tutejszym blogu.

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 g drożdży suchych, 100 ml kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1 żółtko, 50 g masła
Pozostałe składniki:
150 g pieczarek, sól, pieprz biały, olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo: 1 jajko do smarowania, kminek do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do pieczenia, suszone drożdże, śmietanę, jedno całe jajo, jedno żółtko (białko odłożyć do pieczarek) oraz roztopione i przestudzone masło.
Ze składników szybko wyrobić ciasto. Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić na drobniejsze kawałki i przełożyć na patelnię. Posypać solą i białym pieprzem. Podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone pieczarki wymieszać z surowym białkiem.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć jednakowej wielkości kwadraty. Na każdym kawałku ciasta ułożyć po porcji przygotowanych pieczarek. Pozostałe jajo rozmącić. Posmarować nim brzegi kwadratów. Każdy złożyć w trójkąt, aby powstał zgrabny rożek. Dodatkowo brzegi rożków zagnieść widelcem.
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze