Nie tylko krówka

Krówka to chyba najbardziej znane ciasto z dodatkiem masy kajmakowej. Niezależnie od wersji i sposobu przygotowania, jest ona tym składnikiem, który decyduje o smaku tego osławionego wypieku. Ale masa kajmakowa to nie tylko krówka. Podobnymi do krówki ciastami są: snickers oraz 3 bit – oba wypieki są nawiązaniem do popularnych batonów. Masa kajmakowa to również popularny dodatek do serników oraz smakowite nadzienie do pączków.
Przed nami Wielkanoc. Tu również są ciasta, w których możemy tę pyszną masę wykorzystać. Mazurek i babka to dwa charakterystyczne dla tych świąt wypieki, które lubują się w masie kajmakowej. W ten sposób dobrnęliśmy do przepisu na babkę kajmakową. Szczegóły poniżej.

Składniki na babkę:

5 jajek, 180 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 300 g masy kajmakowej, 100 g masła, szczypta soli, sok z 1 cytryny

Składniki na polewę:

100 g masy kajmakowej, 4 łyżki mleka, 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Przygotować ciasto. Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Masę kajmakową przełożyć do rondla, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (nie gotować).

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy składniki się połączą dodać żółtka i sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę miksować, następnie małymi porcjami wlewać lekko przestudzoną masę kajmakową i mieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

Formę do babek, na przykład z kominem o średnicy 22 – 23 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę wystudzić.

Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia składników.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Babkę polać ciepłą polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów, odstawić do zastygnięcia polewy.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze