Krówka to chyba najbardziej znane ciasto z dodatkiem
masy kajmakowej. Niezależnie od wersji i sposobu przygotowania, jest ona tym
składnikiem, który decyduje o smaku tego osławionego wypieku. Ale masa kajmakowa
to nie tylko krówka. Podobnymi do krówki ciastami są: snickers oraz 3 bit –
oba wypieki są nawiązaniem do popularnych batonów. Masa kajmakowa to również
popularny dodatek do serników oraz smakowite nadzienie do pączków.
Przed nami Wielkanoc. Tu również są ciasta, w których możemy tę pyszną
masę wykorzystać. Mazurek i babka to dwa charakterystyczne dla tych świąt
wypieki, które lubują się w masie kajmakowej. W ten sposób dobrnęliśmy do przepisu
na babkę kajmakową. Szczegóły poniżej.
Składniki na babkę:
5 jajek, 180 g mąki
pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 300 g masy kajmakowej, 100 g masła, szczypta soli, sok z 1
cytryny
Składniki na polewę:
100 g masy kajmakowej, 4 łyżki mleka, 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Jajka i masło powinny być w temperaturze
pokojowej.
Masę kajmakową przełożyć do rondla, dodać masło i podgrzewać na
małym ogniu do połączenia składników (nie gotować).
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić
je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy składniki się
połączą dodać żółtka i sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę miksować,
następnie małymi porcjami wlewać lekko przestudzoną masę kajmakową i mieszać
łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i mieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji ciasta.
Formę do babek, na przykład z kominem o średnicy 22 – 23 cm,
wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50
minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę wystudzić.
Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i mieszać do
połączenia składników.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Babkę polać ciepłą polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów, odstawić
do zastygnięcia polewy.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz