Krówka

Słodkie wypieki możemy podzielić na wiele różnych kategorii. Jedna z nich określa okres ich przygotowania i podania na stole. Są ciasta związane z naszymi najważniejszymi świętami, są ciasta sezonowe związane z dodatkiem różnych owoców, są również ciasta określane mianem całorocznych. Do tych ostatnich śmiało kandyduje ciasto krówka. Krówka to wypiek posiadający wiele wersji. Jedną z nich prezentuję poniżej. Inna przepisy na krówkę można odnaleźć na tutejszym blogu.

Składniki na biszkopt (1 blat, blaszka piekarnikowa 43 x 33 cm)
6 jajek, 200 g cukru, 150 g mąki pszennej, 30 g masła
Składniki na masę:
400 ml mleka, 4 żółtka, 80 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 60 g skrobi, 150 g miękkiego masła, 400 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
300 g masy krówkowej, 150 g płatków migdałowych

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, aż ta zwiększy swoją objętość. Do miski z masą dodać przesianą mąkę i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksować. Ciasto przelać na blachę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Przestudzony biszkopt przekroić na pół, wyjdą dwa blaty o wielkości około 22 x 33 cm.
Przygotować masę. Mleko postawić na ogniu i zagotować. W czasie gotowania mleka utrzeć żółtka z cukrami, dodając pod koniec skrobia. Zmiksować do połączenia składników. W trakcie miksowania masy, gdy mleko zacznie się gotować, wlewać je powoli i miksować do połączenia się składników. Masę przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstego budyniu. Ugotowany budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło chwilę zmiksować. Dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując. Zimną śmietankę ubić na sztywno i dodać ją w kilku porcjach do masy budyniowej, delikatnie mieszając.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, odstawić do wystudzenia.
Przygotować całość. Pierwszy biszkopt ułożyć na płaskim naczyniu (może to być odpowiedniej wielkości blaszka do ciasta, można też posłużyć się regulowanym rantem cukierniczym). Wyłożyć na niego przygotowaną masę i przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć na niego dobrze wymieszaną masę krówkową i równo rozsmarować. Pospać płatkami migdałowymi. Krówkę wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze