Pewnie są takie osoby, które twierdzą, że pączki inne niż te z
nadzieniem różanym i lukrem to cukiernicza herezja. Cóż, tradycjonaliści niech
pozostaną przy swoim, a tu zapraszam tych, co poszukują innych smaków tej
popularnej przekąski. Jedną z nich jest pączek z pomarańczą. Pączka z
pomarańczą można przygotować na kilka sposobów. Można go przygotować aplikując
do środka krem lub dżem pomarańczowy lub kawałki owoców. Można też przygotować
ciasto z domieszką soku pomarańczowego lub wykorzystać skórkę pomarańczową.
Pączkowej
herezji ciąg dalszy. Pączek to nie tylko lekko spłaszczona kulka. Pączek może
też przybrać inny kształt. Tak jest w przypadku poniższego pączka z pomarańczą,
który postanowił się upodobnić do amerykańskiego kuzyna.
Składniki na
zaczyn:
40 g świeżych
drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 40 ml letniego mleka
Składniki na
ciasto:
500 g mąki
pszennej + 1 łyżka, 2 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 100 g roztopionego masła,
1 jajko, 3 żółtka, skórka starta z jednej pomarańczy
- olej lub
smalec do smażenia
Składniki na
lukier:
1 szklanka
cukru pudru, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 3 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do naczynia. Dodać mąkę, cukier i
letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Przygotować ciasto. Letnie mleko i masło wlać do miski. Jajko z żółtkami
rozkłócić i dodać do mleka. Wsypać cukier oraz przesianą mąkę. Dodać zaczyn i
skórkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto odstawić
do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto na placek o grubości 1cm.
Wykroić kółka o średnicy 8 cm, a następnie wyciąć w nich otwory o średnicy 3,5
cm. Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wykroić pierścienie.
Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Wkładać po 3 - 4 pączki i smażyć je z obu stron
na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić.
Przygotować lukier. Cukier utrzeć z likierem i sokiem. Lukrem polać pączki.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz