Co nieco inne pączki

Pewnie są takie osoby, które twierdzą, że pączki inne niż te z nadzieniem różanym i lukrem to cukiernicza herezja. Cóż, tradycjonaliści niech pozostaną przy swoim, a tu zapraszam tych, co poszukują innych smaków tej popularnej przekąski. Jedną z nich jest pączek z pomarańczą. Pączka z pomarańczą można przygotować na kilka sposobów. Można go przygotować aplikując do środka krem lub dżem pomarańczowy lub kawałki owoców. Można też przygotować ciasto z domieszką soku pomarańczowego lub wykorzystać skórkę pomarańczową.
Pączkowej herezji ciąg dalszy. Pączek to nie tylko lekko spłaszczona kulka. Pączek może też przybrać inny kształt. Tak jest w przypadku poniższego pączka z pomarańczą, który postanowił się upodobnić do amerykańskiego kuzyna.

Składniki na zaczyn:
40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 40 ml letniego mleka
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej + 1 łyżka, 2 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 100 g roztopionego masła, 1 jajko, 3 żółtka, skórka starta z jednej pomarańczy
- olej lub smalec do smażenia
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 3 łyżki soku pomarańczowego

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do naczynia. Dodać mąkę, cukier i letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto. Letnie mleko i masło wlać do miski. Jajko z żółtkami rozkłócić i dodać do mleka. Wsypać cukier oraz przesianą mąkę. Dodać zaczyn i skórkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto na placek o grubości 1cm. Wykroić kółka o średnicy 8 cm, a następnie wyciąć w nich otwory o średnicy 3,5 cm. Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wykroić pierścienie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Wkładać po 3 - 4 pączki i smażyć je z obu stron na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić.
Przygotować lukier. Cukier utrzeć z likierem i sokiem. Lukrem polać pączki.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze