Chleby z samopszy

Chleb przyszłości to jeden z wielu produktów Nowej Piekarni z Łukowa. Oryginalny chleb przyszłości stał się inspiracją do poszukiwań ciekawych przepisów na domowy chleb przyszłości. Takie przepisy można odnaleźć na tutejszym blogu, a poniżej prezentuję kolejne dwa.
Tym razem podstawą chleba przyszłości jest mąka z samopszy. Samopsza zaliczana jest do najstarszych zbóż na świecie. Jest to rodzaj pszenicy (bliska krewna orkiszu), a powstała z niej mąka zaliczana jest do tych najzdrowszych. Zawiera łatwo przyswajalne białka, witaminy, minerały, dobre kwasy tłuszczowe oraz wysoką zawartość luteiny. Również gluten zawarty w tej mące jest mniej toksyczny od zwykłej mąki pszennej.

Przepis pierwszy to chleb z mąki 1850 na drożdżach.
Składniki:
600 g mąki z samopszy 1850, 1,5 łyżeczki soli, 7 g suchych drożdży, 1 łyżka smalcu (można zastąpić innym tłuszczem), 1 łyżeczka miodu lub cukru, 400 ml ciepłej wody, płatki owsiane do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i sól, wymieszać. Dodać smalec, miód, ciepłą wodę. Wyrabiać mikserem 5 - 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 60-90 minut. Ciasto przełożyć do formy (można użyć szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywą), posmarować je smalcem i obsypać płatkami owsianymi. Formę przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć formę i pozostawić w niej przez chwilę chleb. Po wyciągnięciu z formy chleb studzić na kratce. Ciepły chleb jest bardzo trudno pokroić. Najlepszy jest jak poleży pół dnia naj kratce.

W poniższym przepisie można wykorzystać inny typ mąki. Jest to chleb na zakwasie żytnim.
Składniki:
500 g mąki z samopszy, 1,5 łyżeczki soli, 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 320 ml letniej wody, 50 g nasion słonecznika
Wykonanie:
Do misy wsypać mąkę, dodać zakwas, sól, słonecznik (zostawić trochę do posypania na wierzch). Wlać stopniowo letnią wodę i wyrobić mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną wodą dłonią i posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Piekarnik rozgrzać góra - dół do temperatury 220 stopni. Chleb piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze