Chleb przyszłości to jeden z wielu produktów Nowej Piekarni z Łukowa.
Oryginalny chleb przyszłości stał się inspiracją do poszukiwań ciekawych
przepisów na domowy chleb przyszłości. Takie przepisy można odnaleźć na
tutejszym blogu, a poniżej prezentuję kolejne dwa.
Tym
razem podstawą chleba przyszłości jest mąka z samopszy. Samopsza zaliczana jest
do najstarszych zbóż na świecie. Jest to rodzaj pszenicy (bliska krewna
orkiszu), a powstała z niej mąka zaliczana jest do tych najzdrowszych. Zawiera
łatwo przyswajalne białka, witaminy, minerały, dobre kwasy tłuszczowe oraz
wysoką zawartość luteiny. Również gluten zawarty w tej mące jest mniej
toksyczny od zwykłej mąki pszennej.
Przepis
pierwszy to chleb z mąki 1850 na drożdżach.
Składniki:
600
g mąki z samopszy 1850, 1,5 łyżeczki soli, 7 g suchych drożdży, 1 łyżka smalcu (można zastąpić innym
tłuszczem), 1 łyżeczka miodu lub cukru, 400 ml ciepłej wody, płatki owsiane do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i sól, wymieszać. Dodać smalec, miód,
ciepłą wodę. Wyrabiać mikserem 5 - 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 60-90 minut. Ciasto przełożyć
do formy (można użyć szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywą), posmarować je
smalcem i obsypać płatkami owsianymi. Formę przykryć ściereczką i zostawić do
ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 220
stopni, następnie zmniejszyć na 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć
formę i pozostawić w niej przez chwilę chleb. Po wyciągnięciu z formy chleb studzić
na kratce. Ciepły chleb jest bardzo trudno pokroić. Najlepszy jest jak poleży
pół dnia naj kratce.
W poniższym przepisie można wykorzystać
inny typ mąki. Jest to chleb na zakwasie żytnim.
Składniki:
500 g mąki z samopszy, 1,5 łyżeczki
soli, 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 320 ml letniej wody, 50 g nasion
słonecznika
Wykonanie:
Do misy
wsypać mąkę, dodać zakwas, sól, słonecznik (zostawić trochę do posypania na
wierzch). Wlać stopniowo letnią wodę i wyrobić mikserem lub ręcznie 5 minut.
Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać
zwilżoną wodą dłonią i posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na
4 godziny.
Piekarnik
rozgrzać góra - dół do temperatury 220 stopni. Chleb piec 20 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Powodzenia
i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz