Chleb przyszłości z ziarnem amarantusa.

 

     Chciałam Wam jeszcze zaproponować trochę pyszności na Święta Wielkanocne. Może z mojej propozycji skorzystacie? Najlepiej byłoby  gdybyśmy we Święta  zjedli pszenno-żytni Chleb Przyszłości z Nowej Piekarni, z super pysznymi  jajkami faszerowanymi i sałatką wielkanocną. Dlatego ten chlebek Wam proponuję ponieważ on w swoim wnętrzu zawiera bardzo zdrowe otręby pszenne, które są pełne błonnika. Z powodu zawartych w nim otrębów, podczas jedzenia  nie podnoszą tak szybko cukru w organizmie, dlatego przyda się przy zakąszaniu nim różnego rodzaju mięs, jaj czy  kiełbas przy świątecznym stole, kiedy jak dobrze wiemy w ten wyjątkowy czas, jemy tłusto i obficie. Zawarte w chlebie ziarna słonecznika i pestki dyni dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, które jeszcze  przydadzą się do prawidłowego trawienia  i dobrego rozwoju naszego organizmu. Warto go zakupić i położyć na świątecznym stole. Ja natomiast znalazłam w pewnych źródłach równie zdrowy i smaczny  chlebek z amarantusem, który też można nazwać chlebem przyszłości, bo w jego wnętrzu znajdują się bardzo zdrowe ziarna, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Jeśli lubisz eksperymentować, to spróbuj tego wypieku we własnej kuchni i ciesz się nowym i dobrym smakiem i jego wartością.

Chleb przyszłości  z  ziarnem amarantusa.

Składniki: Szklanka ziaren amarantusa, półtora szklanki mąki amarantusowej, 4 szklanki mąki pszennej chlebowej, półtora szklanki mleka sojowego niesłodzonego, 3 łyżki płynnego miodu, sól, po łyżce oleju rzepakowego i sezamowego, 2 łyżeczki drożdży.

1. Amarantus zalej półtora szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Ostudź.

2. Mleko sojowe mikserem wymieszaj z ugotowanym amarantusem, łyżeczką soli, dwoma rodzajami oleju. Dalej miksując dosyp drożdże i dwa rodzaje mąki. Mieszaj do powstania ciasta.

3. Ciasto przykryj i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj 2 okrągłe bochenki, ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia, natnij na krzyż. Pozostaw jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.

4. Chleb piecz 10 min w temp. 250 st. Następnie zmniejsz temp. do 190 stopni i piecz jeszcze 35 min.

 Jajka faszerowane z łososiem.

 Proste, szybkie i smaczne. Jajka z dodatkiem wędzonego łososia i awokado.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • pół dojrzałego awokado,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków kolendry.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i przecinamy na pół. Żółtka wyjmujemy i rozgniatamy widelcem dodając majonez, sól i pieprz. Awokado kroimy w drobną kostkę, łososia również. Do masy z żółtek dodajemy awokado i łososia (część pozostawiamy do ozdoby) i mieszamy. Białka jajek napełniamy masą, dekorujemy kawałkami łososia, awokado i listkami kolendry.

 Sałatka dobra na Święta Wielkanocne.

Jest to moja  ulubiona sałatka na Wielkanoc, zawsze znika ze stołu jako pierwsza. Bardzo fajnie smakuje i przede wszystkim doskonale wpisuje się w Wielkanocną tematykę.

Składniki:

  • 200 g ulubionego mixu sałat,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 2-3 sztuki białej kiełbasy,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1  czerwona papryka.

Składniki na sos chrzanowy:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Jajka gotujemy na twardo i poobierane kroimy w plasterki lub ćwiartki, paprykę w kosteczkę lub paseczki, białą kiełbasę parzymy lub gotujemy i kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerzu/półmisku układamy najpierw sałaty, na to kiełbaski, paprykę, jajka oraz szczypiorek. Całość polewamy sosem chrzanowym.

Smacznego 🙂

 

Komentarze