Bułki z ziarnami do żurku na Święta.

 

     Jeszcze dzisiaj chciałam Wam zaproponować do upieczenia  bardzo smaczne bułeczki pszenno-żytnie, które bardzo mi smakują, bo są z dużą ilością ziaren na wierzchu. Kiedy zjem na Święta z żurkiem, to napełnią moje wnętrzności sporą dawką witamin i minerałów, oraz dużą ilością kwasów omega trzy. Jedzenie, nie dość, że będzie super smaczne, to  jeszcze do tego będzie bardzo zdrowe. Te bułeczki nie są bardzo trudne do zrobienia, więc możemy śmiało naszą przygodę w piekarnictwie od nich zacząć.  Jeśli je chcesz mieć rano bardzo świeże i smaczne, to tylko wieczorem zagnieć ciasto, na noc wstaw do lodówki,  a rano upiecz takie pyszne i podaj swoim bliskim. Jeśli masz dzieci i sporo roboty w domu, to kup jednak  bardzo zdrową bułkę ciętą hert, lub bułkę pyszną w Nowej Piekarni i poczęstuj nimi swoich domowników.

 Bułki Pszenno-żytnie najeżone super zdrowymi ziarnami.

Składniki: 10 szt.

  • 500 g mąki Typ 550,
  • 50 g żytniej mąki Typ 1370,
  • 380 g wody ZIMNEJ,
  • 4 g świeżych drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 11 g soli ( na końcu dodajemy!! ),
  • 1 jajko,
  • Dwie garści ziaren siemienia lnianego,
  • Dwie garści ziaren słonecznika.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski robota kuchennego i mieszamy 10 minut na wolnych obrotach, następnie dodajemy sól i dalej wygniatamy ciasto 12 minut na szybkich obrotach.

Przykrywamy ciasto i zostawiamy je w pokojowej temperaturze na 90 min, aby pracowało, jednakże  co 30 minut rozciągamy je i boki składamy do środka, po czym wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Z ciasta  prosto z lodówki  odważamy 10 kawałków po 90 g i formujemy kuleczki.

Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem jajko roztrzepujemy i smarujemy bułeczki posypując je dokładnie siemieniem lnianym i ziarnami  słonecznika.

Następnie piekarnik rozgrzewamy do 250°C góra-dół. Potem  wstawiamy bułeczki  do piekarnika wraz z parującym naczyniem na 1 minutę, po czym wystawiamy naczynie z parą. W  przeciwnym razie bułki będą gumowe. Następnie  zmniejszamy temperaturę do 220°C  i pieczemy nadal 18-20 min na złoty brąz. Potem wyjmujemy pyszne bułeczki i studzimy na kratce.

Żurek wielkanocny.

 W niektórych domach króluje barszcz biały, w innych wielkanocny żurek. Ta zupa to świetny pomysł nie tylko na Wielkanoc. Warto ten przepis wykorzystać też  na inne okazje.

Składniki: (6 porcji),

  • 150 g wędzonego surowego boczku,
  • 200 g suchej kiełbasy dobrej jakości,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 l wody lub wywaru mięsnego,
  • 300 ml zakwasu na żurek,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 30%.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania żurku możemy wykorzystać wywar mięsny powstały w trakcie przygotowywania pasztetu. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, pietruszkę i seler pozostawiamy w całości. Warzywa przekładamy do garnka i wlewamy wodę (około 1,5 l). Gotujemy je około 20 minut, aż będą miękkie. Następnie dodajemy boczek w kawałku i ząbek czosnku, nadal gotujemy (kolejne 20 minut). Po tym czasie wyjmujemy boczek i kroimy go w drobną kosteczkę. Podsmażamy go na patelni, następnie smażymy również pokrojoną w plasterki cienką kiełbasę. Do bulionu dolewamy wodę lub wywar z mięsa (łącznie powinniśmy mieć około 2 l płynu), dodajemy zakwas, sól i pieprz. Ilość zakwasu możemy zwiększyć, jeśli zupa nie będzie wystarczająco kwaśna. Doprawiamy ją majerankiem, dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę oraz śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilę. Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącą bułką ciętą hert, lub chlebem przyszłości  z Nowej Piekarni.

 Smacznego 🙂

  

Komentarze