Blok to popularny niegdyś deser, który na pewien czas
popadł w pewne zapomnienie. Po latach sobie o nim przypomniano i stopniowo zaczął
odzyskiwać należne mu miejsce. Blok stał się uzupełnieniem, a niekiedy zamiennikiem
ciast wymagających pieczenia. Z czasem zaczęło przybywać przepisów na blok, z
których prawie każdy miał coś innego do zaproponowania. Oprócz podstawowych
składników, w bloku znajdziemy albo same herbatniki, albo orzechy, albo
rodzynki i żurawinę, albo wszystkie te składniki razem. Blok można wzbogacić
białą czekoladą lub przygotować go w całości z takiej czekolady. Przepisy na
blok w wielu ciekawych wersjach znajdują się na tutejszym blogu. Poniżej
prezentuję kolejny przepis, który dość mocno różni się od tych podstawowych,
niemniej warto go wypróbować.
Składniki na warstwę I kakaową:
125 g masła, 80 g cukru, 20 g kakao, 65 ml wody, 170 g mleka w proszku,
60 g orzechów włoskich
Składniki na warstwę II:
75 g masła, 40 g cukru, 75 ml wody, 50 g białej czekolady, 150 g mleka w
proszku, 30 g żurawiny, 20 g łuskanej solonej pistacji, skórka z 1 limonki
Składniki na warstwę III porzeczkową:
75 g masła, 30 g cukru, 75 ml wody, 50 g puree z czarnej porzeczki, 80 g
białej czekolady, 180 g mleka w proszku
Wykonanie:
Przygotować warstwę I. Masło rozpuścić w garnku, dodać
cukier, wodę i kakao. Mieszać rózgą kuchenną do rozpuszczenia cukru. Gotową
mieszankę odstawić do wystudzenia. Na koniec dodać mleko w proszku i posiekane
orzechy. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy (tortownica o średnicy 23
cm lub forma keksowa o wymiarach 25 cm x 12 cm). Wstawić do lodówki.
Jeśli masa w trakcie mieszania zacznie się rozwarstwiać
(ważyć), dodać do masy 3 – 4 łyżki wrzątku i wymieszać do połączenia.
Przygotować warstwę II. Masło rozpuścić w garnku z cukrem i
wodą. Mieszankę wlać do posiekanej czekolady. Wymieszać i odstawić do
wystudzenia. Na koniec dodać mleko w proszku, żurawinę, posiekane pistacje i
skórkę ze sparzonej limonki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy, tworząc
drugą warstwę. Wstawić do lodówki.
Przygotować warstwę III. Masło rozpuścić w garnku z cukrem,
wodą i porzeczkowym puree. Mieszankę wlać do posiekanej czekolady. Wymieszać i odstawić
do wystudzenia. Na koniec dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i
przełożyć do formy jako trzecią warstwę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz