Witam państwa i zapraszam do skosztowania moich słodkości na naszym blogu. Na samym początku chciałam Wam zaproponować trochę inny blok czekoladowy, bo i czasy trochę inne. Zamiast rodzynek, czy żurawiny ośmieliłam się do niego wrzucić garstkę lekko kwaśnego suszonego berberysu. Wszystko to po to żeby lekko uspokoić nasze skołatane nerwy. Wcześniej starałam się przybliżyć działanie orkiszu, po to żeby nasza natura trochę pobudzona lekko się uspokoiła. Z tym drogocennym ziarnem dobrze byśmy jedli Chleb orkiszowy z Nowej Piekarni i starali się coraz częściej piec muffinki orkiszowe z powidłami śliwkowymi dla naszych dzieci. Kupujmy częściej banany i pijmy od czasu do czasu kakao, bo one też uspakajają. Ja jeszcze do tego słucham często Teobańkologii i dzięki temu mam pokój w sercu. Ten czekoladowy blok mam w planie podarować jednej z naszych dziewczynek na Święta. Mam też wielką ochotę upiec jeszcze jedno super dobre ciasto dla rodziny. Jest ono pyszne, bo piernikowe z ananasem. Jest również bardzo aromatyczne, o delikatnym smaku, z lekką jak puch pianką śmietankową. Pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi może zaspokoić Twoje zapotrzebowanie na słodycze w tym trudnym czasie. Jeśli Ci odpowiadają moje propozycje to spróbuj skorzystać z któregoś przepisu i cieszyć się dobrym smakiem.
Blok czekoladowy z berberysem.
Składniki:
- Mleko - 150 mililitrów,
- Masło - 250 gramów,
- Cukier - 175 gramów
- Kakao - 60 gramów
- Mleko w proszku - 300 gramów
- Herbatniki - 100 gramów
- Berberys – 100 gramów
- Orzechy nerkowca - 100 gramów
Sposób przygotowania:
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić proszę w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem – ( to bardzo ważne!) Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku. Potem wsypać pokruszone herbatniki i berberys. Na końcu wmieszać pokruszone orzechy nerkowca. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.
SKŁADNIKI:
Ciasto: Masło (130 g.),- jajka (4 duże),- cukier (1/2
szklanki.),
- miód (200 g.),- mąka pszenna (450 g.) - śmietana (3 duże łyżki),
- kakao (2 łyżki),- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.),- soda (1,5
łyżeczki) - sól (szczypta).
Pianka: Galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szklanki.),- śmietanka kremówka 30 % (500 ml.) - cukier puder (1 łyżka) - ananas z puszki.
Polewa: - Czekolada gorzka (100 g.),- śmietanka kremówka 30% (100 ml.).
Dodatkowo: - Wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta),- syrop (z puszki ananasa).
Sposób przygotowania:
- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i
łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i
wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około
40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je
na 2 blaty.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną
galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.
- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta,
nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i
masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę, dodajemy gorzką czekoladę i
mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do
wystudzenia.
- Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta
piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
- Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy
wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz