Biszkopt z wiśnią i inne ciasta na Święta Wielkanocne.

 

     Dzisiaj przygotowałam Wam pyszne ciasta, które będziecie mogli wypróbować na Święta Wielkanocne. Najpierw bym poleciła Biszkopt z wiśnią z dodatkiem alkoholu, bo jest bardzo smaczny i pewnie wielu takie ciasta lubi. Potem bym zaproponowała bardzo smaczny i dekoracyjny drożdżowy  Wieniec na stół. No i bardzo wielkanocne ciasto zwane Paschą. A tym, którzy często korzystają z usług Nowej Piekarni zaproponowałabym gotowy i również bardzo smaczny, ale trochę inny Biszkopt z wiśnią. Mam nadzieję, że te ciasta Wam odpowiadają i może ktoś skorzysta z jakiegoś przepisu i upiecze na Święta smaczne ciasto. Polecam

Biszkopt  z wiśnią  pijaną.

SKŁADNIKI:

 Krem: - 400 g orzechów włoskich, - 300 g masła, - 1/2 szklanki cukru pudru, - ok. 300 ml mleka, - Spirytus.

 Biszkopt: - 4 jajka, - 1 szklanka cukru. - 1 szklanka mąki tortowej. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki kakao.

 Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.

 Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.

 Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania).

 Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i posypać gorzkim kakao

 Wieniec makowy.

Jest to ciasto lekkie, niezbyt słodkie. Doskonałe na podwieczorek lub do porannej kawy. Dekoracyjnie zaplecione, może być  prawdziwą ozdobą świątecznego  stołu.

Ciasto: 30 dag mąki, jedna czwarta szklanki mleka, 2 dag drożdży, 3 łyżki cukru, jajko, 5 dag masła.

Masa makowa: Puszka masy makowej, jajko, 2 łyżki startej skórki pomarańczowej, pół łyżeczki cynamonu.

1. Masę makową wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem oraz cynamonem i skórką pomarańczową.

2. Mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Dodaj drożdże wymieszane z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Rozwałkuj na długi prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj żółtkiem, wyłóż masę makową. Zwiń tak aby powstał wieniec makowy.

3. Ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz około 40 minut w 190 st. C.

Pascha wielkanocna.

Pascha pochodzi z Północnej Rosji, gdzie przygotowywana jest i konsumowana raz do roku - na Wielkanoc. Są różne szkoły przygotowywania paschy, ale zasadniczymi składnikami są zawsze: mleko, śmietana, jajka, masło, cukier  i bakalie, a w niektórych wersjach również twaróg. Wszystkie składniki paschy mają swoje symboliczne, religijne  znaczenie. Jajka i mleko symbolizują wiosenne odradzanie się przyrody, cukier i bakalie uważane tradycyjnie za produkty luksusowe, symbolizują bogactwo i dobrobyt, a forma ściętej piramidy nawiązywać ma do kształtu grobu Chrystusa.
Pascha jest pyszna. Ja Wam ją   każdemu z was polecam nie tylko od święta.  Ponieważ podaje się ją z lodówki, można ją wykorzystać, jako wspaniały, orzeźwiający deser na lato i wtedy koniecznie trzeba przygotować ją ze świeżymi owocami.
Paschę najlepiej wykonać dzień wcześniej, ponieważ, jeśli postoi w lodówce przez noc, znacznie łatwiej ją kroić.

Składniki (8 kawałków): - 1 l mleka 3,2%, - 250 ml śmietany 18%, - 4 jajka, - 250 g miękkiego masła, -1/2 szklanki cukru, - 1 łyżka ciemnego kakao, - 2 łyżki mocnego alkoholu (użyłam rumu) lub nawet spirytusu, - 2 łyżki soku z cytryny, - skórka otarta z 1/2 cytryny. - 1/2 opakowania mrożonych wiśni bez pestek (rozmrożonych i dobrze osuszonych). - ok. 8 - 10 podłużnych biszkoptów, - do nasączenia biszkoptów: wódka lub rum , -  sok z cytryny (po 2 łyżki), -  1 łyżeczka cukru.

Bakalie: ja wykorzystałam suszone wiśnie i figi oraz orzechy pekan, ale można też użyć innych bakalii. -1/3 opakowania polewy czekoladowej (gorzkiej), - 1 opakowanie gazy (1m).

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotować 1 l mleka, na gorące wlać jajka roztrzepane dokładnie ze śmietaną.
  2. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15-20 minut (nie mieszać). Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie w mieszance wytrąci się coś w rodzaju "serka".
  3. Zgasić ogień i poczekać, aż wszystko wystygnie. 
  4. Na sitku rozłożyć gazę i wylać na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekać chwilę, aż płyn przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
  5. Zakręcić gazę dosyć ciasno wkoło serka, położyć na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstawić, żeby pozostały płyn dokładnie odciekł (na koniec serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem). 
  6.  Masło rozetrzeć na krem w donicy do ucierania ciasta, stopniowo dodawać cukier.
  7. Dodawać po łyżce "serek" cały czas ucierając. Kiedy cały "serek" jest wkręcony w masło i nie czuć już grudek cukru - krem gotowy.
  8. Podzielić krem na 2 części , do jednej dodać 1 solidną łyżkę kakao i alkohol, do drugiej skórkę i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.

Sposób aranżacji:

Sposób 1:  Zazwyczaj paschę układam w tortownicy wyłożonej biszkoptami nasączonymi mieszanką alkoholu, soku z cytryny i cukru. Na biszkopty kładę jedną warstwę kremu, na nią owoce, potem drugą warstwę, na wierzch bakalie i polewę czekoladową.

Sposób 2: Tym razem wykorzystałam miskę o płaskim dnie. Miskę należy wyłożyć wilgotną gazą (jej rogi powinny wystawać poza miskę). Na gazie kładziemy masę cytrynową i dociskamy ją do brzegów miski tworząc na środku dołek, w który za chwilę wyłożymy krem kakaowy. Na białej masie układamy wiśnie dociskając je do kremu. Zapełniamy "dołek" kremem kakaowym, wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej biszkopty, nasączamy je, a na koniec zakrywamy wszystko wystającymi kawałkami gazy i wstawiamy do lodówki, aby pascha się solidnie schłodziła. Schłodzoną wyjmujemy z lodówki, odsuwamy gazę, na misce kładziemy duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obracamy wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmujemy gazę, na płaskim wierzchu paschy układamy bakalie i całość polewamy lekko podgrzaną polewą czekoladową.  

SMACZNEGO : - )

    

Komentarze