Dzisiaj przygotowałam Wam pyszne ciasta, które będziecie mogli wypróbować na Święta Wielkanocne. Najpierw bym poleciła Biszkopt z wiśnią z dodatkiem alkoholu, bo jest bardzo smaczny i pewnie wielu takie ciasta lubi. Potem bym zaproponowała bardzo smaczny i dekoracyjny drożdżowy Wieniec na stół. No i bardzo wielkanocne ciasto zwane Paschą. A tym, którzy często korzystają z usług Nowej Piekarni zaproponowałabym gotowy i również bardzo smaczny, ale trochę inny Biszkopt z wiśnią. Mam nadzieję, że te ciasta Wam odpowiadają i może ktoś skorzysta z jakiegoś przepisu i upiecze na Święta smaczne ciasto. Polecam
Biszkopt z wiśnią pijaną.
SKŁADNIKI:
Krem: - 400 g orzechów włoskich, - 300 g masła, - 1/2 szklanki cukru pudru, - ok. 300 ml mleka, - Spirytus.
Biszkopt: - 4 jajka, - 1 szklanka cukru. - 1 szklanka mąki tortowej. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki kakao.
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.
Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania).
Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i posypać gorzkim kakao
Wieniec makowy.
Jest to ciasto lekkie, niezbyt słodkie. Doskonałe na podwieczorek lub do porannej kawy. Dekoracyjnie zaplecione, może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Ciasto: 30 dag mąki, jedna czwarta szklanki mleka, 2 dag drożdży, 3 łyżki cukru, jajko, 5 dag masła.
Masa makowa: Puszka masy makowej, jajko, 2 łyżki startej skórki pomarańczowej, pół łyżeczki cynamonu.
1. Masę makową wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem oraz cynamonem i skórką pomarańczową.
2. Mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Dodaj drożdże wymieszane z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Rozwałkuj na długi prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj żółtkiem, wyłóż masę makową. Zwiń tak aby powstał wieniec makowy.
3. Ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz około 40 minut w 190 st. C.
Pascha wielkanocna.
Pascha pochodzi z Północnej Rosji, gdzie przygotowywana jest
i konsumowana raz do roku - na Wielkanoc. Są różne szkoły przygotowywania
paschy, ale zasadniczymi składnikami są zawsze: mleko, śmietana, jajka, masło,
cukier i bakalie, a w niektórych wersjach również twaróg. Wszystkie
składniki paschy mają swoje symboliczne, religijne znaczenie. Jajka i
mleko symbolizują wiosenne odradzanie się przyrody, cukier i bakalie uważane
tradycyjnie za produkty luksusowe, symbolizują bogactwo i dobrobyt, a forma
ściętej piramidy nawiązywać ma do kształtu grobu Chrystusa.
Pascha jest pyszna. Ja Wam ją każdemu z was polecam nie tylko od święta. Ponieważ podaje się ją z lodówki, można ją
wykorzystać, jako wspaniały, orzeźwiający deser na lato i wtedy koniecznie
trzeba przygotować ją ze świeżymi owocami.
Paschę najlepiej wykonać dzień wcześniej, ponieważ, jeśli postoi w lodówce
przez noc, znacznie łatwiej ją kroić.
Składniki (8 kawałków): - 1 l mleka 3,2%, - 250 ml śmietany 18%, - 4 jajka, - 250
g miękkiego masła, -1/2 szklanki cukru, - 1 łyżka ciemnego kakao, - 2 łyżki
mocnego alkoholu (użyłam rumu) lub nawet spirytusu, - 2 łyżki soku z cytryny, -
skórka otarta z 1/2 cytryny. - 1/2 opakowania mrożonych wiśni bez pestek
(rozmrożonych i dobrze osuszonych). - ok. 8 - 10 podłużnych biszkoptów, - do nasączenia biszkoptów: wódka lub rum , - sok z cytryny (po 2 łyżki), - 1 łyżeczka cukru.
Bakalie: ja wykorzystałam suszone wiśnie i figi oraz orzechy pekan, ale można też użyć innych bakalii. -1/3 opakowania polewy czekoladowej (gorzkiej), - 1 opakowanie gazy (1m).
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotować 1 l mleka, na gorące wlać jajka roztrzepane dokładnie ze śmietaną.
- Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15-20 minut (nie mieszać). Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie w mieszance wytrąci się coś w rodzaju "serka".
- Zgasić ogień i poczekać, aż wszystko wystygnie.
- Na sitku rozłożyć gazę i wylać na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekać chwilę, aż płyn przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
- Zakręcić gazę dosyć ciasno wkoło serka, położyć na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstawić, żeby pozostały płyn dokładnie odciekł (na koniec serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem).
- Masło rozetrzeć na krem w donicy do ucierania ciasta, stopniowo dodawać cukier.
- Dodawać po łyżce "serek" cały czas ucierając. Kiedy cały "serek" jest wkręcony w masło i nie czuć już grudek cukru - krem gotowy.
- Podzielić krem na 2 części , do jednej dodać 1 solidną łyżkę kakao i alkohol, do drugiej skórkę i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.
Sposób aranżacji:
Sposób 1: Zazwyczaj paschę układam w tortownicy wyłożonej biszkoptami nasączonymi mieszanką alkoholu, soku z cytryny i cukru. Na biszkopty kładę jedną warstwę kremu, na nią owoce, potem drugą warstwę, na wierzch bakalie i polewę czekoladową.
Sposób 2: Tym razem wykorzystałam miskę o płaskim dnie. Miskę należy wyłożyć wilgotną gazą (jej rogi powinny wystawać poza miskę). Na gazie kładziemy masę cytrynową i dociskamy ją do brzegów miski tworząc na środku dołek, w który za chwilę wyłożymy krem kakaowy. Na białej masie układamy wiśnie dociskając je do kremu. Zapełniamy "dołek" kremem kakaowym, wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej biszkopty, nasączamy je, a na koniec zakrywamy wszystko wystającymi kawałkami gazy i wstawiamy do lodówki, aby pascha się solidnie schłodziła. Schłodzoną wyjmujemy z lodówki, odsuwamy gazę, na misce kładziemy duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obracamy wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmujemy gazę, na płaskim wierzchu paschy układamy bakalie i całość polewamy lekko podgrzaną polewą czekoladową.
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz