Babka piaskowa z makiem, pyszna rolada i bardzo zdrowe muffinki.

 

     Dzisiaj pragnę wam zaproponować kolejną wersję rewelacyjnego przepisu na babkę piaskową, tym razem z makiem. Ciasto jest idealne, puszyste i co najważniejsze zawsze wychodzi. Polecam wypróbować przepis już teraz, aby na Wielkanoc ze spokojem i bez niepotrzebnego stresu cieszyć się najlepszą babką. Smaczna jest też rolada z czarną porzeczką i muffinki z powidłami śliwkowymi.  Mnie osobiście bardzo odpowiadają takie ciasta na Święta. Już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła zjeść jeden kawałek z pyszną kawą, czy herbatą. Międzyczasie odwiedzam Nową Piekarnię i kupuję pyszne pączki z adwokatem, z nadzieniem toffi, z budyniem, lub pączki  z pomarańczą i zajadam te moje drożdżowe przysmaki  aż mi się uszy trzęsą. Aż w poście nie wypada żeby tak się obżerać słodyczami. Co ja zrobię, że tak bardzo lubię te ich smakowite drożdżowe wyroby. I Wam z  całego serca je polecam, bo są przepyszne.

Wielkanocna  babka piaskowa z makiem.

 Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki suchego maku,
  • 200 g masła,
  • 130 g cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy, następnie dosypujemy proszek do pieczenia oraz roztopione gorące masło. Wszystkie składniki mieszamy, następnie dosypujemy mak i ponownie mieszamy do równego rozprowadzenia. Okrągłą formę do pieczenia (u mnie wysokość 10 cm, średnica spodu 11 cm i góry 24 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 175ºC przez około 40 minut, do suchego patyczka. Ważne, aby nie piec ciasta zbyt długo, gdyż wtedy może być suche. Po upieczeniu na chwilę pozostawiamy babkę w piekarniku, po czym wyjmujemy ją ostrożnie z foremki i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 Rolada z czarną porzeczką.

12 porcji, 50 minut.

Składniki:

Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag cukru, 4 całe jajka, 2 żółtka, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa: 30 dag dżemu z czarnej porzeczki, 25 dag serka mascarpone, szklanka kremówki, usztywniacz do śmietany, 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

1. Z białek ubij pianę, kiedy zacznie sztywnieć wsyp cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawaj 6 żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na wyłożoną pergaminem blachę. Rozsmaruj na prostokąt o grubości 1 cm. Piecz około 10 minut w 180 st. C.

2. Ostudzony lekko biszkopt wyłóż na wilgotną ściereczkę. Zwiń razem ze ściereczką. Odstaw do ostudzenia.

3. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Serek utrzyj, dodaj kremówkę i delikatnie wymieszaj.

4. Ciasto odwiń, wyłóż warstwę dżemu, posmaruj kremem i zwiń. Odstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 Muffinki z powidłami śliwkowymi.

12 sztuk, 30 minut.

Składniki: Dwie trzecie szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki maślanki, dwie trzecie szklanki cukru, 10 dag masła, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, 12 płaskich łyżek powideł śliwkowych, opakowanie polewy czekoladowej.

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową.

2. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, nałóż trochę ciasta. Włóż po łyżce powideł śliwkowych, przykryj ciastem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz około 30 minut. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową. Do ciasta na muffinki można dodać namoczone w rumie rodzynki lub drobno posiekaną czekoladę.

 SMACZNEGO : - )

Komentarze