Torty dla dzieci to poważne wyzwanie dla domowych
cukierników. Dzieci potrafią czasem zaskoczyć nas swoimi pragnieniami, życząc
sobie wypieku nawiązującego do postaci z bajek. Niekiedy jest to tort miś, czasem
tort traktor, innym razem tort w kształcie samochodu lub lalki. W tym momencie
trzeba się zastanowić nad wyborem przygotowania tak oryginalnego deseru. Tort
miś posłuży tu za przykład. Jednym ze sposobów jest wykrojenie z ciasta
biszkoptowego głowy i ewentualnie tułowia, następnie przełożenie kawałków
ciasta kremem i właściwe udekorowanie. Drugim sposobem jest przygotowanie tortu
w stylu angielskim. Wówczas możemy przygotować tradycyjne kształty ciasta, a podobiznę
misia uzyskamy poprzez wyłożenie na przełożone blaty brązowej masy cukrowej. Dalej,
również z masy cukrowej, należy utworzyć oczy, nos, pyszczek.
Wybór bajkowych postaci jest dość duży i wszystko zależy od naszych
zdolności oraz czasu. Korzystając z zimowej aury, prezentuję jeszcze inny przepis
na tort dla dzieci. Jest on w wersji angielskiej.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
3 jajka, 1 i 3/4 szklanki cukru pudru, 350 g masła, 100 g czekolady
deserowej
Dodatkowo:
800 g masy cukrowej, barwniki spożywcze (czarny, czerwony, niebieski),
herbata do nasączenia, klej jadalny
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić. Wciąż ubijając, dodawać cukier.
Następnie dodać żółtka i ubić. Do masy dodać mąkę, proszek i kakao, wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z
czekoladą. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać do nich po łyżce masy
czekoladowej, cały czas ucierając.
Przygotować tort. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Płaty ciasta
nasączyć herbatą i przełożyć kremem (część kremu pozostawić do posmarowania
wierzchu i boków). Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować całość. Tort obłożyć rozwałkowaną na 3 – 4 mm masą cukrową. Wystające
końcówki odciąć radełkiem.
Z pozostałej masy przygotować dowolne zimowe dekoracje. Podpowiedź: Białą
masę rozwałkować na grubość 1 mm i wykroić owalny brzuszek pingwina. Z
niebieskiej masy utworzyć stożek i kuleczkę. Kulkę nakleić na stożku (wyjdzie
czapeczka). Z czerwonej masy utworzyć nóżki i mały dziób. Z czarnej masy
uformować łapki, tułów i kulkę na głowę. Wszystkie części skleić wodą lub
klejem. Patyczkiem z kulką zrobić dziurki na oczka, do których włożyć małe
białe kulki, lekko przyciskając, a następnie przylepić małe czarne
kropeczki (źrenice). Z niebieskiej masy utworzyć oczko wodne i tym podobne
dekoracje.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz