Tort w zimowej szacie

Torty dla dzieci to poważne wyzwanie dla domowych cukierników. Dzieci potrafią czasem zaskoczyć nas swoimi pragnieniami, życząc sobie wypieku nawiązującego do postaci z bajek. Niekiedy jest to tort miś, czasem tort traktor, innym razem tort w kształcie samochodu lub lalki. W tym momencie trzeba się zastanowić nad wyborem przygotowania tak oryginalnego deseru. Tort miś posłuży tu za przykład. Jednym ze sposobów jest wykrojenie z ciasta biszkoptowego głowy i ewentualnie tułowia, następnie przełożenie kawałków ciasta kremem i właściwe udekorowanie. Drugim sposobem jest przygotowanie tortu w stylu angielskim. Wówczas możemy przygotować tradycyjne kształty ciasta, a podobiznę misia uzyskamy poprzez wyłożenie na przełożone blaty brązowej masy cukrowej. Dalej, również z masy cukrowej, należy utworzyć oczy, nos, pyszczek.
Wybór bajkowych postaci jest dość duży i wszystko zależy od naszych zdolności oraz czasu. Korzystając z zimowej aury, prezentuję jeszcze inny przepis na tort dla dzieci. Jest on w wersji angielskiej.

Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
3 jajka, 1 i 3/4 szklanki cukru pudru, 350 g masła, 100 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
800 g masy cukrowej, barwniki spożywcze (czarny, czerwony, niebieski), herbata do nasączenia, klej jadalny

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić. Wciąż ubijając, dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić. Do masy dodać mąkę, proszek i kakao, wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z czekoladą. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać do nich po łyżce masy czekoladowej, cały czas ucierając.
Przygotować tort. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Płaty ciasta nasączyć herbatą i przełożyć kremem (część kremu pozostawić do posmarowania wierzchu i boków). Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować całość. Tort obłożyć rozwałkowaną na 3 – 4 mm masą cukrową. Wystające końcówki odciąć radełkiem.
Z pozostałej masy przygotować dowolne zimowe dekoracje. Podpowiedź: Białą masę rozwałkować na grubość 1 mm i wykroić owalny brzuszek pingwina. Z niebieskiej masy utworzyć stożek i kuleczkę. Kulkę nakleić na stożku (wyjdzie czapeczka). Z czerwonej masy utworzyć nóżki i mały dziób. Z czarnej masy uformować łapki, tułów i kulkę na głowę. Wszystkie części skleić wodą lub klejem. Patyczkiem z kulką zrobić dziurki na oczka, do których włożyć małe białe kulki, lekko przyciskając, a następnie przylepić małe czarne kropeczki (źrenice). Z niebieskiej masy utworzyć oczko wodne i tym podobne dekoracje.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze