Tym razem chciałam Państwu zaproponować byście kupowali bardzo pyszną, pulchną i chrupiącą bułkę rumianą w Nowej Piekarni. Odkryłam ją niedawno kiedy miałam w planie zrobienie kilku kanapek na podróż dla moich bliskich. Okazało się że jest doskonała na taką okazję. Posmarowana świeżym i prawdziwym masłem, z bardzo pyszną i soczystą wędliną była smaczną przekąską w podróży. Napełniła nasze głodne żołądki pozostawiając po sobie bardzo miły i apetyczny smak. Była jak to mówią chłopaki bardzo pyszna i rumiana jak nasza polska dziewczyna. Pewnie ją nieraz wezmę na kanapki do pracy, do czego i Was zachęcam. Po przyjeździe do domu zachęcona pysznym smakiem tej rumianej bułeczki postanowiłam zrobić domowego kebaba. Co prawda za fast – foodami nie przepadam, bo na kursie kulinarnym dużo się o takim jedzeniu nasłuchałam, ale co się nie robi dla najbliższych, żeby im dogodzić. Ten kebab, który pragnę dzisiaj Wam zaproponować jest w zdrowszej domowej wersji więc może nie zaszkodzi jak sobie zjemy wszyscy go na obiad. Do zrobienia tego kebaba użyłam świeżo upieczonej płaskiej bułki nazywanej chlebem tureckim. Bułka powstała z podstawowych składników, takich jak mąka, woda, jogurt i olej połączonych z drożdżami. Pieczona w obszernej, płaskiej wersji pozwala na zmieszczenie w jej wnętrzu dużej ilości kebabowych dobroci. Może się zachęcisz i zrobisz dla swojej rodziny takiego smakowitego kebaba?
Poniższy przepis przewidziany jest na 4 porcje kebabów. Każdy kebab wychodzi olbrzymi i wręcz ciężko zjeść całą pojedynczą porcję samodzielnie.
Zachęcam jeszcze raz do zrobienia takiego Chrupiącego chlebka tureckiego z sezamem, wypełnionym mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym a na pewno nie pożałujesz.
Kebab smakowity.
Składniki:
CHLEB TURECKI:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 żółtko + łyżka mleka,
- 4 łyżki białego sezamu.
KEBAB:
- 2 filety z piersi kurczaka, niewielkie,
- 3 łyżki przyprawy kebab shoarma lub gyros,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 1/4 główki kapusty pekińskiej,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona cebula, mniejsza,
- kawałek zielonego ogórka.
SOS CZOSNKOWY:
- 300 g gęstego jogurtu,
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo mielony pieprz,
- sól morska,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- CHLEB TURECKI
- Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą. Wlej mokre składniki: jogurt naturalny, ciepłą wodę i oliwę. Wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie 10 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, bez grudek i nie klejące do dłoni.
- Z ciasta uformuj kulę, przełóż do misy obsypanej mąką. Wierzch ciasta oprósz mąką, okryj bawełnianą ścierką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce (najlepiej w okolicy ciepłego kaloryfera) do zwiększenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny, przekrój nożem na 4 równe części. Z każdej uformuj dużą, płaską bułkę o średnicy 15 – 20 centymetrów (najlepiej nie grubszą niż 1 centymetr). Zbyt gruba bułka zdominuje smak i sprawi że kebab będzie suchy.
- Uformowane bułki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Okryj ścierką i pozostaw na kolejne 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przed samym pieczeniem bułki delikatnie ponacinaj nożem (tylko po wierzchu, nie przecinając ich na wylot), posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i obsyp obficie sezamem.
- Piecz 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu chleb turecki przestudź, po czym przetnij na pół nożem pozostawiając złączony – nieprzecięty jeden bok chlebka.
- NADZIENIE KEBABA
- Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z gęstym jogurtem, dopraw do smaku przyprawami wedle uznania.
- Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidora, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- Filet z piersi kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Posyp go przyprawą do kebaba i usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Kebabowe bułki wypełnij warstwami smażonego kurczaka i krojonych warzyw, każdą z warstw polej obficie sosem czosnkowym.
Uwagi:
- Do kebaba na bogato możesz także dodać świeżo upieczone frytki z ziemniaków.
SMACZNEGO :- )
Komentarze
Prześlij komentarz