Ciasta z dodatkiem miodu cieszą się dużą popularnością. Cenimy je
za wspaniały smak i przyjemny aromat. Do najpopularniejszych miodowych
wypieków należy stefanka miodowa. Jest to zazwyczaj kilkuwarstwowe kruche
ciasto przekładane kremem budyniowym lub z kaszy manny, wsparte dodatkiem
powideł śliwkowych. Stefanka miodowa i jej podobne wypieki kojarzą się
zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jest jednak kilka innych wypieków,
które śmiało można podać w ciągu roku. Dlatego dziś prezentuję przepis na
wypiek, który osłodzi niedzielne popołudnie przy kawie. Jest to ciasto miodowe
z lekką cytrynową nutą, wzbogacone dodatkiem włoskich orzechów i kawałków
jabłek.
Składniki:
250
g mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody
oczyszczonej, szczypta soli, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju,
1/3 szklanki miodu, sok i skórka starta z 1 cytryny, 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich, 2 jabłka (antonówka)
Wykonanie:
Formę
z kominkiem o średnicy 24 lub 26 cm posmarować masłem i posypać kaszą manną.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki
(w kostkę).
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Jajka ubić z
cukrem na gęstą i puszystą masę (do białości). Ciągle ubijając, dodawać
stopniowo olej. Do szklanki po oleju wlać miód (wtedy nie przyklei się do
ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec
dodać skórkę otartą z cytryny. Odstawić
mikser i dodawać porcjami mąkę delikatnie mieszając trzepaczką rózgową. Na
koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny.
Wymieszać.
Ciasto przelać do formy i piec około 40 – 50
minut w wyżej podanej temperaturze.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz