Miodowe ciasto z orzechami i jabłkami

Ciasta z dodatkiem miodu cieszą się dużą popularnością. Cenimy je za wspaniały smak i przyjemny aromat. Do najpopularniejszych miodowych wypieków należy stefanka miodowa. Jest to zazwyczaj kilkuwarstwowe kruche ciasto przekładane kremem budyniowym lub z kaszy manny, wsparte dodatkiem powideł śliwkowych. Stefanka miodowa i jej podobne wypieki kojarzą się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jest jednak kilka innych wypieków, które śmiało można podać w ciągu roku. Dlatego dziś prezentuję przepis na wypiek, który osłodzi niedzielne popołudnie przy kawie. Jest to ciasto miodowe z lekką cytrynową nutą, wzbogacone dodatkiem włoskich orzechów i kawałków jabłek.

Składniki:
250 g mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki miodu, sok i skórka starta z 1 cytryny, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 jabłka (antonówka)

Wykonanie:
Formę z kominkiem o średnicy 24 lub 26 cm posmarować masłem i posypać kaszą manną.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki (w kostkę).
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę (do białości). Ciągle ubijając, dodawać stopniowo olej. Do szklanki po oleju wlać miód (wtedy nie przyklei się do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewać do masy jajecznej. Pod koniec dodać skórkę otartą z cytryny. Odstawić mikser i dodawać porcjami mąkę delikatnie mieszając trzepaczką rózgową. Na koniec dodać pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy i piec około 40 – 50 minut w wyżej podanej temperaturze.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze