Bywają takie dni, kiedy chcemy na chwilę zapomnieć o
spożywaniu mięsnych obiadów. Wówczas pojawiają się pytania, co na taki obiad
przygotować. Jednym z popularniejszych rozwiązań jest przygotowanie krokietów.
Niektórzy pewnie powiedzą, że trzeba przygotować farsz, że trzeba usmażyć
naleśniki, potem zawinąć farsz, opanierować, znowu usmażyć, czyli jest trochę
roboty. Ale tu z pomocą przychodzą krokiety ziemniaczane. W tym wypadku
wystarczy ugotować ziemniaki, potłuc, wymieszać z dodatkami, uformować, dołożyć
panierkę i obsmażyć. Tu czas robocizny na pewno jest krótszy. Przepisy na krokiety
ziemniaczane są dostępne na tutejszym blogu, a poniżej prezentuję kolejny. W
tym przepisie smak ziemniaczanego puree jest wzbogacony dodatkiem zmielonych
orzechów włoskich. Warto pokusić się o przygotowanie takich krokietów.
Składniki:
400 g ziemniaków, 100 g orzechów włoskich, 2 jajka, 1 czubata łyżka bułki
tartej + kilka łyżek do panierowania, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól,
pieprz, masło do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Następnie włożyć
do dużej miski i zagnieść, uzyskując gładkie puree.
Orzechy włoskie zemleć i dodać do ziemniaków.
Zawartość naczynia połączyć z 1 jajkiem, bułką tartą i posiekaną natką
pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki mieszać do momentu
uzyskania jednolitej konsystencji.
Z przygotowanej masy uformować małe krokiety. Następnie obtoczyć je w
jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle na złoty kolor. By były mniej kaloryczne,
warto osączyć je na ręczniku papierowym.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz