Krokiety ziemniaczane z orzechami

Bywają takie dni, kiedy chcemy na chwilę zapomnieć o spożywaniu mięsnych obiadów. Wówczas pojawiają się pytania, co na taki obiad przygotować. Jednym z popularniejszych rozwiązań jest przygotowanie krokietów. Niektórzy pewnie powiedzą, że trzeba przygotować farsz, że trzeba usmażyć naleśniki, potem zawinąć farsz, opanierować, znowu usmażyć, czyli jest trochę roboty. Ale tu z pomocą przychodzą krokiety ziemniaczane. W tym wypadku wystarczy ugotować ziemniaki, potłuc, wymieszać z dodatkami, uformować, dołożyć panierkę i obsmażyć. Tu czas robocizny na pewno jest krótszy. Przepisy na krokiety ziemniaczane są dostępne na tutejszym blogu, a poniżej prezentuję kolejny. W tym przepisie smak ziemniaczanego puree jest wzbogacony dodatkiem zmielonych orzechów włoskich. Warto pokusić się o przygotowanie takich krokietów.

Składniki:
400 g ziemniaków, 100 g orzechów włoskich, 2 jajka, 1 czubata łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, masło do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Następnie włożyć do dużej miski i zagnieść, uzyskując gładkie puree.
Orzechy włoskie zemleć i dodać do ziemniaków.
Zawartość naczynia połączyć z 1 jajkiem, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Z przygotowanej masy uformować małe krokiety. Następnie obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle na złoty kolor. By były mniej kaloryczne, warto osączyć je na ręczniku papierowym.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze