Dwa oblicza bułki rumianej

Weekend to czas, w którym możemy sobie pozwolić na domowe wypieki. Warto z tej okazji skorzystać i upiec coś dla całej rodziny. Może to być bułka rumiana, którą w zależności od wersji przygotowania podamy na śniadanie albo kolację lub do popołudniowej kawy. Poniżej prezentuję dwa warianty na bułkę rumianą. Pierwszy z nich to typowa bułka w sam raz na poranny lub wieczorny posiłek.

Składniki:
500 g mąki pszennej + do podsypania i oprószenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko, 15 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki cukru, 220 ml ciepłego mleka 3,2%, 20 g miękkiego masła
Wykonanie:
Do 50 ml ciepłego mleka wkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka chwil.
Mąkę wymieszać z solą oraz roztrzepanym jajkiem. Dodać zaczyn oraz miękkie masło. Składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając pozostałe mleko. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12 podłużnych bułek i obtoczyć je w mące. Odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, na wierzchu bułeczek delikatnie naciąć nożem przedziałek.
Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 - 20 minut. Wyjąć dopiero wtedy, gdy będą ładnie zarumienione.

Bułka rumiana z poniższego przepisu to doskonała przekąska na popołudniowy deser. Posiada ona miodowo - cytrynowy smak, wsparty dodatkiem maku. Bułkę rumianą możemy w tym wypadku ozdobić lukrem na bazie soku z cytryny, dzięki czemu zyskamy jeszcze ciekawszy smak.

Składniki:
20 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 500 g mąki pszennej + do oprószenia, 280 ml ciepłego mleka, szczypta soli, 2 łyżki mleka w proszku, 40 g suchego maku, 1 jajko, 5 łyżek płynnego miodu, 2 łyżki roztopionego masła, sok i skórka starta z 1 dużej cytryny
Wykonanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz 100 ml mleka. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce połączyć pozostałą mąkę z drugą łyżką cukru, solą, mlekiem w proszku oraz makiem. W osobnym kubku połączyć sok i skórkę cytrynową z miodem, jajkiem i masłem. Do suchych składników dodać zawartość kubka, a następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Składniki zagniatać przez około 10 minut na elastyczne i gładkie ciasto. Następnie oprószyć je mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 - 18 kulek. Palce zanurzyć w oleju i formować bułki, podwijając boki pod spód.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć mąką. Ułożyć na niej bułki, pozostawiając spore odstępy między nimi. Odstawić je na 15 minut do wyrośnięcia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15 - 20 minut do lekkiego zrumienienia. Tak samo postąpić z drugą partią.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze