Kolejna wizyta w piekarni i znowu ten sam dylemat.
Kupić tylko chleb razowy ze słonecznikiem, czy dokupić jeszcze pączka z
adwokatem. A może tak drożdżówkę z jagodami? Taka sytuacja powtarza się niemal każdego
tygodnia. Czasem udaje mi się oprzeć tym nęcącym zapachom, ale zazwyczaj bitwę
z pokusami przegrywam. Cóż, jestem tylko człowiekiem. Jeśli przez dłuższy czas
nie odwiedzam piekarni, to nagle jakimś dziwnym przypadkiem natrafiam na
przepisy. Tak było tym razem, wpadł w moje ręce przepis na drożdżówkę z
jagodami.
Składniki na drożdżówki:
50 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 150 g cukru kryształu, 1 szklanka
mleka, 5 żółtek, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli
1/2 l jagód, 2 – 3 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
100 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 – 2 żółtka, 1/2 opakowania cukru
waniliowego, 50 g cukru kryształu
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do naczynia. Dodać do nich 50 g
cukru, 1 łyżkę mąki oraz pół szklanki mleka. Dobrze wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia.
Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Pozostałą mąkę
wymieszać z solą. Dodać do niej roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięte drożdże
i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać
przestudzone masło. Ponownie wyrabiać do czasu odchodzenia od dłoni. Gotowe
ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Z podanych składników zarobić
ciasto tak, by było sypkie.
Umyte jagody wymieszać z bułką tartą.
Przygotować całość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby (około 2 cm)
placek i wykroić krążki. Na środku każdego krążka utworzyć wgłębienie i
włożyć w nie około pół łyżeczki jagód. Starannie zlepiać brzegi i uformować
kulki. Przełożyć je na blaszkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Drożdżówki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze około 170 stopni przez około
20 – 25 minut.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz