Ziarna to wspaniały dar natury, który warto
wykorzystywać w codziennej kuchni. Możemy je dodawać do wielu dań lub spożywać
same. Taką rolę pełnią ziarna słonecznika, które są zarówno smaczną przekąską,
jak i dostarczycielem wielu wartości odżywczych.
Słonecznik to znakomity dodatek do pieczywa. Można go wymieszać razem z
ciastem lub posypać nim wierzch chleba lub bułki. Ziarna podwajają walory zdrowotne
i smakowe pieczywa. Dlatego do najzdrowszych produktów z branży piekarniczej
należą: chleb razowy ze słonecznikiem, chleb żytni słonecznikowy oraz chleb
pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Doskonałym prezentem dla naszego organizmu są również
sałatki z dodatkiem słonecznika. Spożywanie sałatek wzmocni naszą odporność, poprawi
kondycję i wygląd skóry. Słonecznik możemy dodawać do owsianek, jogurtów oraz musli.
Ziarnami możemy wzbogacić zupę brokułową lub serową. Ciekawostką jest fakt, że słonecznikiem
(zmielonym z orzechami włoskimi) możemy zastąpić bułkę tartą w panierowaniu
mięsa i ryb. Zmielony słonecznik to również smaczna pasta do pieczywa.
Ze słonecznika powstaje również olej. Jednak należy pamiętać, by nie używać
go do smażenia, gdyż wtedy jest szkodliwy. Ssanie oleju tłoczonego na zimno
wspomaga walkę z bólem głowy oraz zębów i gardła. Pomaga również zwalczać zapalenia
zatok i oskrzeli oraz choroby jelit, żołądka i skóry.
A co kryją w sobie ziarna słonecznika? Jest tego bardzo dużo. Słonecznik to obfite źródło
witaminy E, B, A, D oraz cynku, żelaza, potasu i wapnia. Nie brakuje również
cennych aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.
Witamina młodości i płodności, czyli witamina E to jeden z najważniejszych
atrybutów słonecznika. Jest ona niezbędna dla prawidłowego
funkcjonowania naszego ciała. Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem chroniącym
organizm przed uszkodzeniami komórek. Witamina E pomaga zapobiegać nowotworom,
zwłaszcza męskich narządów rozrodczych. Blokuje powstawanie rakotwórczych
związków oraz zwiększa funkcje odpornościowe. Zwyrodnienie plamki żółtej oraz
zaćma to z kolei poważne choroby oczu, a sama witamina zmniejsza ryzyko
powstawania tych chorób.
Witamina E oraz fitosterole mają korzystny
wpływ na układ krwionośny. Zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu, obniżają
jego stężenie we krwi, a w przypadku witaminy E hamują jego utlenianie. Zapobiega
to powstawaniu miażdżycy i zawałom serca. Witamina E wraz z magnezem zapewnia
odpowiednią krzepliwość krwi, a razem z magnezem i witaminą B1 regulują pracę
mięśnia sercowego.
Smaczny i zdrowy słonecznik powinien być w
odpowiedni sposób dawkowany. Jest bowiem dość kaloryczny, gdyż porcja 25 g
pestek słonecznika to około 150 kcal. Nie znaczy to, że mamy go odrzucać z
naszej odchudzającej diety. Wystarczy, że zakupimy chleb razowy ze
słonecznikiem lub dodamy go w pewnej ilości do sałatek. Należy pamiętać, że fitosterole
działają pozytywnie tylko wtedy, gdy są spożywane w ilości do 3 g dziennie.
Dlatego ważna jest regularność, a nie jednorazowe objadanie się. Dobrą
wiadomością jest tu poziom indeksu glikemicznego, który wynosi 35, dlatego słonecznik
nie podnosi mocno cukru we krwi.
Kupując słonecznik zwracajmy uwagę, by ziarna
były świeże lub suszone. Najlepiej kupować słonecznik w łupinkach, gdyż te
chronią ziarna przed utratą kwasów tłuszczowych i niektórych witamin. Nie
kupujmy słonecznika solonego oraz prażonego. Prażyć na patelni i bez oleju
możemy sami w domu.
Warto
wzbogacić nasze codzienne pożywienie ziarnami słonecznika. Zdrowa i
zrównoważona dieta wspomoże nasze funkcjonowanie, doda pozytywnej energii i wspomoże
w walce ze stresem w tych trudnych czasach.
Komentarze
Prześlij komentarz