Dary natury - Słonecznik

Ziarna to wspaniały dar natury, który warto wykorzystywać w codziennej kuchni. Możemy je dodawać do wielu dań lub spożywać same. Taką rolę pełnią ziarna słonecznika, które są zarówno smaczną przekąską, jak i dostarczycielem wielu wartości odżywczych.
Słonecznik to znakomity dodatek do pieczywa. Można go wymieszać razem z ciastem lub posypać nim wierzch chleba lub bułki. Ziarna podwajają walory zdrowotne i smakowe pieczywa. Dlatego do najzdrowszych produktów z branży piekarniczej należą: chleb razowy ze słonecznikiem, chleb żytni słonecznikowy oraz chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Doskonałym prezentem dla naszego organizmu są również sałatki z dodatkiem słonecznika. Spożywanie sałatek wzmocni naszą odporność, poprawi kondycję i wygląd skóry. Słonecznik możemy dodawać do owsianek, jogurtów oraz musli. Ziarnami możemy wzbogacić zupę brokułową lub serową. Ciekawostką jest fakt, że słonecznikiem (zmielonym z orzechami włoskimi) możemy zastąpić bułkę tartą w panierowaniu mięsa i ryb. Zmielony słonecznik to również smaczna pasta do pieczywa.
Ze słonecznika powstaje również olej. Jednak należy pamiętać, by nie używać go do smażenia, gdyż wtedy jest szkodliwy. Ssanie oleju tłoczonego na zimno wspomaga walkę z bólem głowy oraz zębów i gardła. Pomaga również zwalczać zapalenia zatok i oskrzeli oraz choroby jelit, żołądka i skóry.
A co kryją w sobie ziarna słonecznika? Jest tego bardzo dużo. Słonecznik to obfite źródło witaminy E, B, A, D oraz cynku, żelaza, potasu i wapnia. Nie brakuje również cennych aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.
Witamina młodości i płodności, czyli witamina E to jeden z najważniejszych atrybutów słonecznika. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed uszkodzeniami komórek. Witamina E pomaga zapobiegać nowotworom, zwłaszcza męskich narządów rozrodczych. Blokuje powstawanie rakotwórczych związków oraz zwiększa funkcje odpornościowe. Zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćma to z kolei poważne choroby oczu, a sama witamina zmniejsza ryzyko powstawania tych chorób.
Witamina E oraz fitosterole mają korzystny wpływ na układ krwionośny. Zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu, obniżają jego stężenie we krwi, a w przypadku witaminy E hamują jego utlenianie. Zapobiega to powstawaniu miażdżycy i zawałom serca. Witamina E wraz z magnezem zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, a razem z magnezem i witaminą B1 regulują pracę mięśnia sercowego.
Smaczny i zdrowy słonecznik powinien być w odpowiedni sposób dawkowany. Jest bowiem dość kaloryczny, gdyż porcja 25 g pestek słonecznika to około 150 kcal. Nie znaczy to, że mamy go odrzucać z naszej odchudzającej diety. Wystarczy, że zakupimy chleb razowy ze słonecznikiem lub dodamy go w pewnej ilości do sałatek. Należy pamiętać, że fitosterole działają pozytywnie tylko wtedy, gdy są spożywane w ilości do 3 g dziennie. Dlatego ważna jest regularność, a nie jednorazowe objadanie się. Dobrą wiadomością jest tu poziom indeksu glikemicznego, który wynosi 35, dlatego słonecznik nie podnosi mocno cukru we krwi.
Kupując słonecznik zwracajmy uwagę, by ziarna były świeże lub suszone. Najlepiej kupować słonecznik w łupinkach, gdyż te chronią ziarna przed utratą kwasów tłuszczowych i niektórych witamin. Nie kupujmy słonecznika solonego oraz prażonego. Prażyć na patelni i bez oleju możemy sami w domu.
Warto wzbogacić nasze codzienne pożywienie ziarnami słonecznika. Zdrowa i zrównoważona dieta wspomoże nasze funkcjonowanie, doda pozytywnej energii i wspomoże w walce ze stresem w tych trudnych czasach.

Komentarze