Czas na soczewicę

Walory smakowe i zdrowotne soczewicy są już powszechnie znane. Soczewica na przestrzeni lat zdobywała coraz większą popularność dzięki jej szerokiemu zastosowaniu. Oprócz dań, w których soczewica pełni główną rolę, jest mnóstwo takich, gdzie jest smacznym dodatkiem. Wymienić tu można pierogi z soczewicą, pyzy z soczewicą, krokiety z soczewicą, a także przekąski typu rożek z soczewicą. Poniżej prezentuję dwa sposoby na wykorzystanie soczewicy. Pierwszy z nich to zapiekanka warzywna.

Składniki:
300 g czerwonej soczewicy, 450 g ziemniaków, 2 duże pomidory, 2 pory, 1 marchewka, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, kilka listków bazylii do dekoracji, sól
Składniki na sos:
200 g śmietany, 100 g startego sera gouda, 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Soczewicę wypłukać na sicie, wsypać do garnka, zalać bulionem, gotować do miękkości około 60 minut na małym ogniu, odcedzić.
Pory i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki gotować 10 minut w osolonej wodzie. Dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 10 minut, odcedzić. Połączyć z soczewicą.
Przygotować sos. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ser i koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Warzywa ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać sosem i wymieszać. Na wierzch ułożyć dekoracyjnie pokrojone w grube plastry pomidory.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podanie zapiekankę ozdobić listkami bazylii.

Poniżej prezentuję przepis na pastę z pieczarek i soczewicy. Można nią smarować rozmaite pieczywo. W tym wypadku warto kupić mniejsze ilości pieczywa np. chleb orkiszowy na wagę, chleb wieloziarnisty na wagę i sprawdzić, z którym chlebem pasta najlepiej smakuje.

Składniki:
400 g pieczarek, 2 średnie białe cebule, 2 liście laurowe, 1/2 szklanki soczewicy zielonej, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, sól, 1 łyżeczka kuminu, odrobina chili, 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Soczewicę zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości około 20 minut. Soczewicę można wcześniej namoczyć, choć nie jest to dużą koniecznością.
W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone w piórka cebule i listki laurowe, a po chwili dodać pokrojone kawałeczki pieczarek. Smażyć około 10 minut, aż pieczarki się zarumienią, a nadmiar płynu odparuje. Wyjąć liście laurowe.
Do miski włożyć soczewicę, dodać podsmażone pieczarki oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Zawartość zblendować blenderem ręcznym. Można jeszcze doprawić według uznania.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze