Bułka grahamka to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia
lub jego zakończenie. Świeża, pachnąca i smaczna grahamka jest doskonałą bazą
dla wszelkiego rodzaju dodatków, z którymi ją spożywamy. Bułka grahamka, jak
każde pieczywo z udziałem mąki graham, posiada więcej wartości odżywczych,
dlatego warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Poniższy przepis to same
naturalne składniki, a mąka grahama jest tu w zdecydowanej większości, co nie
zawsze jest normą u tych kupowanych w hipermarketach.
Składniki na 8 sztuk:
400 g maki pszennej graham, 80 g mąki żytniej typ 720, 330 ml wody, 20 g
świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżka
płatków owsianych
Wykonanie:
300 g mąki graham i 80 g mąki żytniej przesiać do miski i wymieszać z
solą. W dużym kubku, w bardzo ciepłej wodzie (nie może być gorąca),
rozprowadzić drożdże. Z miski ubrać jedną łyżkę mąki i dodać do drożdży.
Wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną się
lekko pienić, dodać cały rozczyn do miski z mąkami. Dodać również olej. Całość
wymieszać drewnianą łyżką – ciasto będzie luźne. Miskę przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Po godzinie do ciasta dodać odłożone 100 g mąki graham. Wmieszać ją do
ciasta, zagniatając dłońmi. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Dłońmi namaczanymi w wodzie
formować kule nieco mniejsze od piłki tenisowej, następnie utworzyć bardziej
owalny, jajowaty kształt. Bułki (nie spłaszczać) ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Gotowe bułki posypać płatkami owsianymi i pozostawić do
odpoczynku, bez przykrycia, na 10 minut. W międzyczasie, można to zrobić
wcześniej, piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Grahamki piec przez 17 –
18 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz