Smaczne i zdrowe grahamki

Bułka grahamka to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia lub jego zakończenie. Świeża, pachnąca i smaczna grahamka jest doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dodatków, z którymi ją spożywamy. Bułka grahamka, jak każde pieczywo z udziałem mąki graham, posiada więcej wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Poniższy przepis to same naturalne składniki, a mąka grahama jest tu w zdecydowanej większości, co nie zawsze jest normą u tych kupowanych w hipermarketach.

Składniki na 8 sztuk:
400 g maki pszennej graham, 80 g mąki żytniej typ 720, 330 ml wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżka płatków owsianych

Wykonanie:
300 g mąki graham i 80 g mąki żytniej przesiać do miski i wymieszać z solą. W dużym kubku, w bardzo ciepłej wodzie (nie może być gorąca), rozprowadzić drożdże. Z miski ubrać jedną łyżkę mąki i dodać do drożdży. Wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną się lekko pienić, dodać cały rozczyn do miski z mąkami. Dodać również olej. Całość wymieszać drewnianą łyżką – ciasto będzie luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Po godzinie do ciasta dodać odłożone 100 g mąki graham. Wmieszać ją do ciasta, zagniatając dłońmi. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Dłońmi namaczanymi w wodzie formować kule nieco mniejsze od piłki tenisowej, następnie utworzyć bardziej owalny, jajowaty kształt. Bułki (nie spłaszczać) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułki posypać płatkami owsianymi i pozostawić do odpoczynku, bez przykrycia, na 10 minut. W międzyczasie, można to zrobić wcześniej, piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Grahamki piec przez 17 – 18 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze