Skąd się wzięły przepyszne pączki.

 

  Przez wszystkich uwielbiane za ich wspaniały smak, prostotę oraz nadzienia, którymi są obdarzane. Mające co roku własne święto, gdzie dbanie o kalorie spożywane schodzi na drugi plan. Chodzi oczywiście o znane i cenione ciasto, jakim jest pączek. Okazuje się, że tego dnia przeciętny Polak potrafi zjeść 2.5 pączka, a z kolei wszyscy Polacy w ten jeden dzień zjedzą ich niespełna 100 milionów. Z takim obżarstwem wiąże się przesąd, który mówi, że jedzenie pączków tego dnia przynosi szczęście, a niejedzenie ich - niepowodzenie. Ciasta te są w najróżniejszych postaciach pulchne, okrągłe, drożdżowe ciastko z nadzieniem konfiturowym, owocami lub budyniem. Są one smażone na ciemnozłoty kolor na głębokim tłuszczu. Ich cechą charakterystyczną jest jasna obwódka wokół. A już szczytem rozkoszy jest, kiedy pączkowe ciasto zostanie oprószone na wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Pączek wielu z nas kojarzy się z naszą ojczyzną. Ale nic bardziej mylnego. Te wspaniałe ciasto trafiło na polskie stoły najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub Starożytnego Rzymu. Królowały one na stołach w czasach karnawałów oraz obfitego tłustego jedzenia. Początki pączka wyglądały tak, że było to ciasto chlebowe, które było nadziane słoniną i smażone w smalcu. Taki przysmak serwowano z tłustymi mięsami a całość zapijano alkoholowymi trunkami. Czasy, kiedy zaczęto przyrządzać i podawać to ciasto, jako słodki przysmak sięgają XVI wieku. Polskie źródła historyczne pokazują, że pączek był ceniony na królewskim dworze. Świadczyć mogą o tym wzmianki serwowania pączka na dworze króla Augusta III. A o pączkach pisał Mikołaj Rej, jako o tradycyjnym polskim deserze. Okazuje się, że zależnie od regionu Polski pączek jest znany pod inną nazwą. Ciasto to na np. Śląsku znane jest, jako kreple od niemieckiego słowa Krapfen, co oznacza ciasto smażone w tłuszczu. Zastępcze nazwy dla pączka to takie określenia jak: bliny czy babałuchy. Niezależnie od nazw czy regionu pączek jest cenionym ciastem i idealnym do poczęstowania podczas spotkań przy kawie. To tak po krótce, jeśli chodzi o historie pojawienia się pączka na polskich stołach.

 


Komentarze