Pyzy ziemniaczane z mięsem są nazywane różnie. Naprzemiennie możemy spotkać nazwę pyzy lub kołtuny. Ja wolę pozostać przy pyzach. Niektórzy twierdzą, że to są typowe zapychacze. Owszem, ale po pewnym czasie. Wszystko zależy jak świeży jest ziemniak. O tym możemy znaleźć mnóstwo informacji, jeżeli kogoś to interesuje. Wiadomo, że dodatkowym czynnikiem, który dodaje nam boczków, jest pyszny sosik. Poniżej zamieszczam przepis i składniki na pyzy ziemniaczane z mięsem.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków (jest to najmniejsza ilość ziemniaków, jaką można użyć w tym przepisie);
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego ( jeżeli chcemy to możemy pomieszać z wołowym albo użyć same wołowe);
- jedna duża cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- świeży rozmaryn;
Przejdźmy do przygotowania. Należy ugotować około połowy ziemniaków, tak żeby były z łupiną, dzień wcześniej wieczorem. Kolejnego dnia obieramy ziemniaki i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki, które nam pozostaną, po obraniu przepuszczamy przez maszynkę bezpośrednio na sito, pod które podkładamy tylko miskę. Pamiętajmy, że praktycznie od razu będzie odciekał z ziemniaków płyn. Kiedy mamy już starte ziemniaki, to naszą masę ziemniaczaną dodatkowo wyciskamy przez gazę, żeby usunąć z ziemniaków jak najwięcej wody. Po około kwadransie na dnie miski osiądzie nam skrobia, którą dodajemy do ziemniaków przygotowanych na pyzy. Pamiętajmy, żeby za każdym razem, kiedy będziemy robić pyzy ziemniaczane z mięsem, sprawdzić ilość skrobi, która powstanie nam z ziemniaków, żeby wiedzieć czy powinniśmy dodawać dodatkowo mąkę ziemniaczaną lub zwykłą, jeżeli ziemniaczanej nam zabraknie. Nie wszystkie ziemniaki posiadają taki sam procent skrobi. Jak już nasze surowe ziemniaki są starte oraz odciśnięte, skrobię, którą odzyskaliśmy z ziemniaków tartych oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane. Teraz musimy dobrze wyrobić ciasto ziemniaczane dodając nieco soli. Odłóżmy niewielką porcję zmielonego mięsa, które przyda się później. Następnym krokiem jest smażenie na patelni, drobno pokrojonej cebuli oraz czosnku na niewielkiej ilości oleju. Na koniec trzeba dodać drobno pokrojony rozmaryn. Potem odkładamy część zeszklonej cebuli do wolnej miski. Mięso mielone, które nam pozostanie, doprawiamy solą, pieprzem, zeszkloną cebulą i to wszystko dobrze mieszamy. Odłożoną porcję mielonego mięsa wkładamy na patelnię i to smażymy do momentu, kiedy się zarumieni. Potem dodajemy pod koniec zeszkloną cebulkę z miski. Będziemy to mieć, żeby polać pyzy. Bierzemy teraz z wyrobionego ciasta ziemniaczanego niewielką część, rozklepujemy na dłoni, kładziemy porcję mięsa, łączymy to i formujemy podłużną pyzę. Możemy zrobić próbę z jedną pyzą. Możemy ją ugotować samą w osolonym wrzątku. Tym samym sprawdzimy, jak zachowuje się po ugotowaniu. Czy się nam to nie rozpada, czy nie jest zbyt miękka, rozlazła oraz czy mięso jest tam, gdzie powinno być, tj. w środku. Może tak być, że musimy dosypać do ciasta mąki ziemniaczanej. Lepiej upewnić się i sprawdzić to znacznie wcześniej. Teraz musimy ugotować resztę, w zależności od wielkości. Kiedy będziemy wrzucać pyzy powinniśmy mieć rozkręcony maksymalnie gaz, a kiedy tylko zaczną się gotować, przykręcamy go i gotujemy powoli od wypłynięcia, czyli około kwadrans. Powrzucane stopniowo pyzy, nie należy od razu mieszać w garnku. Również nie wrzucajmy wszystkich razem, a to z tego powodu, że woda powinna cały czas się gotować. Jeżeli nie, to pozostawmy zrobioną pyzę na talerzu i włożymy ją za chwilę. I oto cały przepis. Pyzy ziemniaczane z mięsem możemy podawać gorące, z wcześniej przysmażonym mięsem z cebulą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz