Było o drożdżówce z serem i borówkami, to teraz będzie o
drożdżówce z jabłkiem. Dla lubiących owocowe nadzienia, proponuję poniższy przepis.
Pyszne jabłka, wzbogacone miodem i cynamonem, zapewnią naszym kubkom smakowym wiele
doznań. Naturalne owocowe nadzienia to również dar Nowej Piekarni z Łukowa.
Znajdziemy tam drożdżówkę z jabłkiem pakowaną oraz bez opakowania, drożdżówkę z
czarną porzeczką pakowaną, drożdżówkę z wiśnią, drożdżówkę z jagodami oraz
drożdżówkę wypełnioną marmoladą z owocowego sadu.
Składniki
na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 3/4 szklanki ciepłego
mleka, 1/2 szklanki drobnego cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru
wanilinowego, 2 małe jajka (jedno całe + żółtko)
Składniki na nadzienie:
4 nieduże kwaskowe jabłka (reneta lub antonówka), 1 łyżka masła, 1 łyżka
miodu, 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody
Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić
w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić jabłka, dodać łyżkę miodu i
łyżeczkę cynamonu. Podprażyć, często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda
wyparuje (około 3 do 5 minut lub więcej przy soczystych jabłkach). Odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę, drobny
cukier, suszone drożdże i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. W osobnej
misce wymieszać mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko. Dodać do
suchych składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby można podsypywać lekko
mąką). Odstawić na 45 - 60 minut do wyrośnięcia, po czym uderzyć pięścią w celu
odgazowania.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
podzielić na 16 równych części. Każdą rozciągnąć w dłoniach, ułożyć porcję
nadzienia i zawinąć. Bułeczkom można nadać okrągły lub owalny kształt. Ułożyć
je na blasze łączeniem do dołu. Pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Gdyby kruszonka
była zbyt mokra, dodać dodatkową łyżkę mąki, gdy zbyt sucha - odrobinę masła. Bułeczki
posmarować odłożonym białkiem i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze
170 stopni (grzałki) lub 160 stopni (termoobieg). Gotowe bułeczki będą
zarumienione.
Drożdżówki można od razu podawać po przestygnięciu lub
dodatkowo delikatnie polać strużkami lukru (są jeszcze lepsze!). Składniki na
lukier połączyć i dokładnie wymieszać. Strużkami polewać jeszcze ciepłe
bułeczki. Polukrowane będą dłużej świeże.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz