Popołudnie z drożdżówkami

Było o drożdżówce z serem i borówkami, to teraz będzie o drożdżówce z jabłkiem. Dla lubiących owocowe nadzienia, proponuję poniższy przepis. Pyszne jabłka, wzbogacone miodem i cynamonem, zapewnią naszym kubkom smakowym wiele doznań. Naturalne owocowe nadzienia to również dar Nowej Piekarni z Łukowa. Znajdziemy tam drożdżówkę z jabłkiem pakowaną oraz bez opakowania, drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną, drożdżówkę z wiśnią, drożdżówkę z jagodami oraz drożdżówkę wypełnioną marmoladą z owocowego sadu.

Składniki na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1/2 szklanki drobnego cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru wanilinowego, 2 małe jajka (jedno całe + żółtko)
Składniki na nadzienie:
4 nieduże kwaskowe jabłka (reneta lub antonówka), 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody

Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić jabłka, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażyć, często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda wyparuje (około 3 do 5 minut lub więcej przy soczystych jabłkach). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać mąkę, drobny cukier, suszone drożdże i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko. Dodać do suchych składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby można podsypywać lekko mąką). Odstawić na 45 - 60 minut do wyrośnięcia, po czym uderzyć pięścią w celu odgazowania.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą rozciągnąć w dłoniach, ułożyć porcję nadzienia i zawinąć. Bułeczkom można nadać okrągły lub owalny kształt. Ułożyć je na blasze łączeniem do dołu. Pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra, dodać dodatkową łyżkę mąki, gdy zbyt sucha - odrobinę masła. Bułeczki posmarować odłożonym białkiem i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 170 stopni (grzałki) lub 160 stopni (termoobieg). Gotowe bułeczki będą zarumienione.
Drożdżówki można od razu podawać po przestygnięciu lub dodatkowo delikatnie polać strużkami lukru (są jeszcze lepsze!). Składniki na lukier połączyć i dokładnie wymieszać. Strużkami polewać jeszcze ciepłe bułeczki. Polukrowane będą dłużej świeże.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze