Pączki wersja mini ciąg dalszy. Przedstawiam wam dziś małą przekąskę, jaką są pączki z pomarańczą oraz z serem białym. Taki pomarańczowy pączek mały w pudrze na jeden kęs. Jest on na bazie twarogu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Przepis prosty a efekt pyszny i nieduży. Z tego przepisu wyjdzie około trzydziestu małych pączków. Zapraszam.
Składniki:
- 25 dag pszennej mąki;
- 15 dag twarogu;
- jedno większe jajko;
- około dwóch łyżek cukru kryształ;
- dwie łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy;
- jedna płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- olej do smażenia;
- cukier puder do posypania;
Przejdźmy do przygotowania naszych pomarańczowych pączków małych w pudrze i z serem. Pierwszym krokiem jest zmiksowanie twarogu w blenderze albo zmielenie go w maszynce. Potem wsypanie cukru, jajka oraz ponownego zamieszania. Teraz bardzo drobno kroimy skórkę z pomarańczy. Też można przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodajemy do tego ser.
Następnie mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy je porcjami do naszego sera i zagniatamy gęste ciasto. Formujemy z ciasta kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, mogą być też mniejsze. Następnym krokiem jest wlanie do garnka do połowy oleju, który podgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pączki oraz smażymy z obu stron. Kiedy już będą usmażone to układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec, kiedy one nam ostygną posypujemy cukrem pudrem. W taki sposób mamy pomarańczowe pączki małe w pudrze z serem białym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz