Pomarańczowe pączki

 

  Pączki można robić z mnóstwem wspaniałych dodatków. Dziś chciałbym wam zaproponować pączki z pomarańczą. Na samą myśl o pomarańczowych pączkach ślinka cieknie. Przepis nie jest skomplikowany a efekt jest smaczny i wyśmienity. Zapraszam was do wspólnego zrobienia pączków z pomarańczą. Na dole tradycyjnie zamieszczam składniki i przepis.

Składniki:

- trzy szklanki pszennej mąki tortowej;

- cztery żółtka;

- dwa dag drożdży;

- 40 gram masła;

- 1/3 szklanki greckiego jogurtu;

- 0.25 szklanki mleka;

- szczypta soli;

- jedna łyżka cukru;

- jedna łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej tartej;

- smalec jako tłuszcz do smażenia;

Krem:

- 1,25 szklanki soku z pomarańczy, najlepiej wyciśniętej samemu;

- trzy łyżki cukru;

- 400 ml śmietany kremówki 30 %;

- jedna łyżeczka skórki pomarańczowej;

- jedna galaretka pomarańczowa;

Dodatkowo:

- puder do posypania;

- jedna pomarańcza do farszu;

  Na początek przekładamy do miski drożdże, dolewamy letnie mleko, dodajemy odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Teraz to odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby nam to wyrosło na około pół godziny. Żółtka ubijamy z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy żółtka,jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej oraz wyrabiamy to mikserem. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie i ostudzenie masła. Następnie dodajemy do ciasta masło oraz dalej wyrabiamy mikserem ciasto przez około 10 minut. Nasze ciasto posypujemy delikatnie na wierzchu mąką. Przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Kiedy dany czas minie to wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką oraz rozciągamy na placek o grubości jeden centymetr. Przy pomocy szklanki wycinamy koła oraz układamy na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiamy, żeby podwoiło swoją objętość na około godzinę. Jeżeli ciasto lepiej wyroście tym nasze pączki z pomarańczą są smaczniejsze. Teraz będzie nam potrzebny głęboki garnek, gdyż roztapiamy smalec. Żeby sprawdzić czy rozgrzany smalec nadaję się już to możemy wrzucić np. kawałek obranego ziemniaka. Jeżeli temperatura będzie w porządku to ziemniak zrumieni się po minucie. Potem wrzucamy po pięć pączków górą pączka do dołu. Kiedy smażymy to regulujmy temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Pamiętajmy, żeby smażyć z obu stron. Trzeba teraz sparzyć pomarańcze zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypujemy do słoiczka i zasypujemy trzema łyżkami cukru zakręcam. Odstawiamy to do lodówki. Pamiętajmy, że skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskamy sok wraz z miąższem. Połowę soku musimy zagotować i wsypać do niego galaretkę którą w nim rozpuszczamy. Pozostałą część soku dolewamy i odstawiamy do lodówki na noc. Teraz do naszej miski przekładamy galaretkę pomarańczową, dodajemy śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz miksujemy, do momentu, aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroimy na pół i to trzeba posmarować kremem za pomocą szprycy. Końcowymi etapami jest ułożenie kawałków pomarańczy i posypanie ich cukrem pudrem.
  Życzę smacznych pączków z pomarańczą.


Komentarze