Pierogi to wspaniała potrawa. Jednak sięgając pamięcią
do dawnych lat, mam czasem wrażenie, jakby były trochę niedoceniane. A są w
naszej kuchni od dawnych lat. Dziś ich pozycja bardzo urosła. Stały się
wizytówką naszej myśli kulinarnej, pytają o nie zagraniczni turyści, powstaje
też nowe pierogarnie. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów na pierogi.
Popularność zaczęły zyskiwać pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. W ten
sposób do tradycyjnych pierogów dołączyły takie sławy jak: pieróg ruski na
ciepło, pieróg z kapustą na ciepło, pieróg z mięsem na ciepło i pewnie kilka
innych. Poniżej prezentuję przepis na pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem
szpinakowym. Są mniejsze od wyżej wymienionych, za to równie smaczne.
Składniki na ciasto:
60 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2 szklanki przegotowanej letniej
wody, 6 szklanek mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki oleju, sól
Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 5 ząbków czosnku, sól,
pieprz, gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki gęstej śmietany
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i zalać wodą.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiać i
wymieszać z solą. Dodać olej oraz zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotować farsz. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. Na maśle
zeszklić zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak, doprawić solą pieprzem i gałką
muszkatołową. Zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, dodać śmietanę i dusić 5
minut, mieszając. Wystudzić.
Przygotować całość. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i
odstawić na 15 minut. Każdą rozwałkować na placek, faszerować porcją nadzienia,
sklejać w pierogi. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (luźno,
gdyż jeszcze wyrosną).
Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż się zarumienią.
Pieróg ruski na ciepło, pieróg z kapustą oraz pieróg z mięsem, to bohaterowie
kilku wpisów na tutejszym blogu. Warto pokusić się o ich wypróbowanie.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz