Pierogi drożdżowe ze szpinakiem

Pierogi to wspaniała potrawa. Jednak sięgając pamięcią do dawnych lat, mam czasem wrażenie, jakby były trochę niedoceniane. A są w naszej kuchni od dawnych lat. Dziś ich pozycja bardzo urosła. Stały się wizytówką naszej myśli kulinarnej, pytają o nie zagraniczni turyści, powstaje też nowe pierogarnie. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów na pierogi. Popularność zaczęły zyskiwać pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. W ten sposób do tradycyjnych pierogów dołączyły takie sławy jak: pieróg ruski na ciepło, pieróg z kapustą na ciepło, pieróg z mięsem na ciepło i pewnie kilka innych. Poniżej prezentuję przepis na pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem szpinakowym. Są mniejsze od wyżej wymienionych, za to równie smaczne.

Składniki na ciasto:
60 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2 szklanki przegotowanej letniej wody, 6 szklanek mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki oleju, sól
Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki gęstej śmietany

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i zalać wodą. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać olej oraz zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotować farsz. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. Na maśle zeszklić zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, dodać śmietanę i dusić 5 minut, mieszając. Wystudzić.
Przygotować całość. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i odstawić na 15 minut. Każdą rozwałkować na placek, faszerować porcją nadzienia, sklejać w pierogi. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (luźno, gdyż jeszcze wyrosną).
Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż się zarumienią.

Pieróg ruski na ciepło, pieróg z kapustą oraz pieróg z mięsem, to bohaterowie kilku wpisów na tutejszym blogu. Warto pokusić się o ich wypróbowanie.
Powodzenia i smacznego.

Komentarze