Małe pączusie

Małe jest piękne. Podążając za tą myślą, przypomniał mi się pączek mały, który kilka miesięcy temu gościł na moim talerzu. Był smaczny i ozdobiony lukrem, po prostu piękny. Poniżej umieszczam na niego przepis. A dlaczego teraz pączek mały? Wydaje mi się, że w dobie karnawału, może on być swoistym preludium przed zbliżającym się tłustym czwartkiem. Tego dnia, przed dobrymi piekarniami i cukierniami pojawi się dużo osób, a sam pączek będzie odmieniany przez wszystkie przypadki. Tego dnia oferta jest przebogata. Pączek z marmoladą w lukrze, pączek z budyniem, pączek z pomarańczą, pączek z bitą śmietaną, pączek z adwokatem i wiele innych. Ale to za chwilę. Na razie niech będzie pączek mały z nadzieniem różanym.

Składniki na 24 sztuki:
500 g mąki pszennej, 80 g cukru, szczypta soli, 42 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 80 g masła, 2 jajka, 8 łyżek konfitury z dzikiej róży, 1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i utworzyć w niej wgłębienie. Do dołeczka wsypać cukier i szczyptę soli. Wkruszyć drożdże. Następnie wlać 100 ml podgrzanego mleka i wymieszać z drożdżami, dosypując tyle mąki z brzegów dołeczka, by powstał gesty zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło stopić i przestudzić. Podgrzać 100 ml mleka i wlać je do miski z wyrośniętym zaczynem. Wbić jajka. Całość zagniatać, dolewając przestudzone masło, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zwinąć je i ponownie zagnieść. Przełożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować z nich nieduże kulki. Odłożyć je w ciepłe miejsce na 20 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Konfiturę różaną podgrzać i przetrzeć przez sito. Przełożyć ją do szprycy z końcówką do nadziewania ciastek. Napełnić pączki, wstrzykując porcyjkę konfitury.
Tłuszcz, najlepiej smalec, rozgrzać w garnku o grubym dnie lub w frytkownicy. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 160 – 170 stopni. Wkładać po 4 – 5 pączków i smażyć około 6 minut, obracając. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku.
Pączki udekorować kolorowymi lukrami, marcepanowymi ozdobami lub cukrem pudrem.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze