Ciąg dalszy serii z cyklu proste przepisy. Dzisiaj chciałbym wam zaproponować przepis na kopytka. Według mnie jest to jeden z kilku prostych przepisów, ale zapewne mogą być jeszcze bardziej uproszczone przepisy na kopytka. Kopytka jest to danie, które nie przygotowujemy zbyt często, ale jeżeli już się pojawią na stole to na prawdę mogą robić furorę. Ja, wspomnienia dotyczące kopytek, mam jak najbardziej pozytywne. Przypadły mi do gustu. Mam nadzieję, że i wam zasmakują. Tradycyjnie zapraszam do poniższych składników a następnie do przygotowania.
Składniki:
- 550 gram ugotowanych ziemniaków;
- od 250 do 350 gram pszennej mąki;
- 40 gram ziemniaczanej mąki;
- 1 jajo;
- 10 gram oleju;
Przejdźmy do przygotowania. Na początek potrzebne będzie nam naczynie, do którego wkładamy wszystkie składniki. Pamiętajmy, żeby ziemniaki były na spodzie. Musimy wyrobić ciasto. Ustawmy optymalnie czas na 90 sekund a obroty na poziom "Interwał". Przekładamy masę na stolnicę wysypaną mąką i musimy uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić je na kluski. Teraz trzeba to gotować, we wcześniej osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut. Podajemy je z sosem mięsnym albo na słodko. Możemy je śmiało jeść nawet w dniu kolejnym, gdyż smakują równie dobrze. Jeżeli na drugi dzień właśnie je odsmażymy na masełku i posypiemy cukrem to mamy coś wspaniałego. Pamiętajmy, że ilość mąki musimy dostosować do rodzaju ziemniaków. Jak widzicie nie jest to coś zbytnio skomplikowanego?
Dlatego życzę wam smacznych klusków.
Komentarze
Prześlij komentarz