Te małe niepozorne kuleczki ziemniaczane, podane z dobrze dobraną potrawą, mogą wprawić w osłupienie nie jednego smakosza. Możemy je znaleźć w ofercie Nowej Piekarni od razu gotowe i równie smaczne, co robione samemu. Postaram się jednak przedstawić wam sposób przygotowania domowych kopytek. Mam nadzieję, że Ślązacy wybaczą mi, jeżeli nie wyjdą tak dobre jak u nich. Bo przecież kopytka są głównie znane z regionu śląskiego. Poniżej przedstawiam wam przepis.Składniki:- kilogram ziemniaków;- 20 dag pszennej mąki;- jedno jajko;- czubata łyżka mąki ziemniaczanej;- sól do dodania smaku oraz posolenia wody; Teraz czas na przygotowanie. Na początku obieramy ziemniaki i je gotujemy. Kiedy wystygną wyciskamy je przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, jajko oraz musimy to z wyczuciem posolić. Teraz to dokładnie wyrabiamy. Gdy uzyskamy takie ciasto, to formujemy na mącznej podsypce wałeczki o średnicy około 2.5 centymetra. Nasze wałeczki musimy pociąć. Najlepiej pod kątem, na nie za duże kluseczki. Gotujemy kopytka w wodzie z solą przez pięć minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie wyciągamy je na jakiś talerz i tym o to sposobem mamy gotowe kopytka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz