Grahamki.

 

     Bardzo lubię kupować bułki grahamki i chleb orkiszowy na wagę w Nowej Piekarni, ale czasami w chwilach  wolnych  próbuję własnego wypieku w swojej kuchni. Zaraziłam tym swojego znajomego, który też od tamtej pory piecze własne bułki albo chlebki. Nie ma to jak swoje własne pieczywo! Mój własny chleb ma  wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Tym razem do grahamek, które pragnę Wam zaproponować  dorzuciłam bardzo zdrowe siemię lniane, żeby bułki były bardziej odżywcze i żeby lepiej się trawiły. Znalazłam też fajny przepis na smaczne zapiekanki z takimiż bułkami. Jeśli ten mój przepis Ci nie odpowiada to zrób sobie po prostu z wędliną, lub zjedz grahamkę tylko z masłem.

Bułki grahamki.

Składniki: Na 16 bułeczek

  • 200 g mąki grahamki,
  • 50 g siemienia lnianego, połamanego,
  • 800 pszennej mąki,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka miodu,
  • 750 – 800 ml zimnej wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść drożdże i miód w 750 ml wody. Resztę wody wykorzystaj w razie potrzeby. Do misy robota wsyp obie mąki i nasiona. Wlej rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj sól. Zagniataj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota. Ręczne zagniatanie wymaga więcej czasu, około 10-15 minut.  Jeśli ciasto jest za twarde dodaj po łyżce wody. Ciasto powinno być miękkie i  odchodzić od brzegów naczynia. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj spożywczą folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką, odczekaj 10 minut, po czym podziel je na 16 równych porcji, około 120 g każda. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Oprósz mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu na ogół 10 stopni więcej lub wedle piekarnika ). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez dodatkowe 10 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę i ostudź.

Zapiekanka z grahamki.

Składniki:

(dla ułatwienia na 1 porcję)

  • 1 grahamka,
  • 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki,
  • 1 jajko klasy M,
  • szczypta soli ziołowej,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Z grahamki odcinamy dół, a następnie wydrążamy bułkę.
  2. Do miseczki wbijamy całe jajko, dokładnie je roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli ziołowej i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki, wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wydrążonej grahamki.
  3. Grahamkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy do ścięcia się masy jajecznej (około 30 minut, sprawdzamy, np. wbijając widelec w środek czy nasza masa jest odpowiednio ścięta).
  4. Przed podaniem naszą zapiekaną grahamkę posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego : )

Komentarze