Drożdżówki z serem i borówkami

Świeże i pachnące wypieki to codzienny wabik, który towarzyszy nam w porannej drodze do pracy lub szkoły. Podążając jego tropem, wstępujemy do piekarni, by zaopatrzyć się w cieplutkie jeszcze pieczywo lub smakowite drożdżówki. Zwłaszcza te ostatnie są bardzo popularne, gdyż są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Prym wiodą drożdżówki z serem, makiem lub owocową marmoladą. Dla wygody kupujących oferowane są również drożdżówki pakowane. Tak jest w Nowej Piekarni z Łukowa, gdzie możemy zakupić drożdżówkę z serem pakowaną, drożdżówkę z jabłkiem pakowaną oraz drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną. Jeżeli mamy czas i ochotę, możemy sami upiec najlepsze, bo domowe drożdżówki. Poniżej prezentuję przepis na drożdżówki z serem, których smak można urozmaicić dodatkiem zdrowych borówek. Z poniższego przepisu wychodzi około 13 sztuk.

Składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 500 g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
250 g twarogu półtłustego, 1 żółtko, 5 czubatych łyżek cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, garść borówek
Dodatkowo: 1 białko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do naczynia, wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, szczyptę soli, cukier, jajko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. W malakserze zemleć twaróg, dodać żółtko, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie borówki.
Przygotować całość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 13 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć jedną czubatą łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem.
Piec około 17 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Studzić na kratce.
Przestudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze