Świeże i pachnące wypieki to codzienny wabik, który
towarzyszy nam w porannej drodze do pracy lub szkoły. Podążając jego tropem,
wstępujemy do piekarni, by zaopatrzyć się w cieplutkie jeszcze pieczywo lub smakowite
drożdżówki. Zwłaszcza te ostatnie są bardzo popularne, gdyż są idealnym
dodatkiem do kawy lub herbaty. Prym wiodą drożdżówki z serem, makiem lub
owocową marmoladą. Dla wygody kupujących oferowane są również drożdżówki
pakowane. Tak jest w Nowej Piekarni z Łukowa, gdzie możemy zakupić
drożdżówkę z serem pakowaną, drożdżówkę z jabłkiem pakowaną oraz drożdżówkę z
czarną porzeczką pakowaną. Jeżeli mamy czas i ochotę, możemy sami upiec najlepsze,
bo domowe drożdżówki. Poniżej prezentuję przepis na drożdżówki z serem, których
smak można urozmaicić dodatkiem zdrowych borówek. Z poniższego przepisu
wychodzi około 13 sztuk.
Składniki
na ciasto:
30
g świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 500 g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko,
1/4 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli
Składniki na
nadzienie:
250 g twarogu
półtłustego, 1 żółtko, 5 czubatych łyżek cukru, 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego, garść borówek
Dodatkowo: 1
białko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do naczynia,
wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, szczyptę
soli, cukier, jajko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty
rozczyn. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie odchodziło od dłoni i
miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut
do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. W malakserze zemleć twaróg,
dodać żółtko, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Chwilę miksować do połączenia
składników. Na koniec wmieszać delikatnie borówki.
Przygotować całość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 13 równych części. Z każdej
uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć jedną czubatą
łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki
roztrzepanym białkiem.
Piec około 17 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
190 stopni. Studzić na kratce.
Przestudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub
polukrować.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz