Drożdżówka z serem.

 

     Drożdżówki to najlepszy przysmak w naszej rodzinie. Najbardziej są uwielbiane przez Agatkę i Kacpra. Te słodkie bułeczki najczęściej kupowała im babcia kiedy były głodne, dlatego bardzo ją za to lubiły. Ja natomiast  najczęściej je kupowałam jak wybierałam się w podróż, bo to były najlepsze drożdżówki z serem pakowane pod słońcem. A jak kupiła mi je mama to miały podwójną wartość, bo pachniały maminym sercem. Dzisiaj zabrałam się sama do pieczenia tych smacznych drożdżówek. Mam nadzieję, że i Was do tego zachęcę. Wszystkie dietetyczki od dawien dawna nie polecają tych smakowitych bułeczek na pierwsze śniadanie, bo posiadają puste kalorie i szybko po zjedzeniu ich chce się znowu jeść. Lepiej do szkoły dać dziecku grahamkę z wędliną i bardzo zdrową sałatą, a do tego banana. My jednak na podwieczorek zjemy wszyscy razem te pyszne bułeczki popijając herbatą, a może weźmiemy do nich kakao? Jeśli masz ochotę na taką drożdżówkę to zapraszamy na poczęstunek do nas. A jeśli nie zdążysz do nas to możesz z powodzeniem kupić sobie taką smaczną drożdżówkę z serem pakowaną w Nowej Piekarni. Zachęcamy!

Pyszne drożdżówki z serem.

Ciasto drożdżowe:

  • 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru),
  • 70g masła,
  • 100ml mleka (w temperaturze pokojowej),
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli.

Masa serowa:

  • 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce),
  • 4 łyżki słodkiej śmietany lub mleka,
  • 2 – 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy.

Lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.

Jeśli nie chcemy lukrować drożdżówek, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę.

Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.

Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie.

SMACZNEGO : )

 

 

Komentarze