Drożdżówka z jabłkiem.

 

     Dzisiaj Was chciałam zachęcić do kupowania w Nowej Piekarni bardzo smacznej drożdżówki z jabłkiem pakowanej. Bo u nas prawie wszyscy lubią jeść właśnie taką delikatną, mięciutką i słodką drożdżówkę, której nadzienie z jabłek bardzo zdrowe rozpływa się w ustach. Jest przede wszystkim przeznaczona dla łasuchów, którzy uwielbiają taką przyjemność do skonsumowania. Zjedzona na drugie śniadanie zaspokoi głód i doda energii. Dla wygody kupującego jest zapakowana w folię, ale nie posiada konserwantów. Ja tam nie oprę się takiej przyjemności, bo uwielbiam ciasto drożdżowe w ustach: takie miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Dzisiaj natomiast  postanowiłam upiec w moim domu takie drożdżówki z jabłkiem, z mąki orkiszowej, ale jeszcze do nich dodałam trochę  cynamonu. Pewnie nie będą takie dobre jak te z Nowej Piekarni, ale szybko zostaną zjedzone przez dzieci, które uwielbiają taki przysmak i ciągle są głodne. Jeśli lubisz cynamon w drożdżówkach z jabłkiem, to zapraszam Cię do wypróbowania właśnie tego przepisu we własnej kuchni.

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • 25 g drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 60 g masła,
  • 260 ml mleka.

Nadzienie:

  • 125 g masła,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 jabłko.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, pozostawić na 5 min, aby upłynniły się, wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odczekać, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Jajka roztrzepać z cukrem, masło rozpuścić, a pozostałe mleko podgrzać. Kiedy zaczyn urośnie wlać do mąki, dodać jajka z cukrem i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Trochę to potrwa, ale obiecuję, że się opłaci. Na koniec wyrabiania wlać ciepłe masło i znów wyrobić łyżką. Gdy będzie już odstawało od ścianek naczynia wierzch przyprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić, do momentu aż podwójnie urośnie. W tym czasie należy przygotować nadzienie. 

W garnku roztopić masło z cukrem, dodać cynamon oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie nie może być gorące w czasie nakładania na ciasto, ale wskazane, aby było ciepłe.

Gdy ciasto drożdżowe będzie już gotowe należy je rozwałkować na  kształt prostokąta, rozsmarować ciepłe nadzienie cynamonowo-jabłkowe, pozostawiając po 1 cm wolnego od brzegów, zwinąć jak w roladę wzdłuż dłuższego brzegu a następnie pokroić w plastry.  Szerokość plastra to wysokość naszej całej drożdżówki. Ja zrobiłam 6 plastrów. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry stroną nadzienia do góry. Pozostawić na 30-45 min do wyrośnięcia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec około 40 min. 

SMACZNEGO : )

Komentarze