Czy zastanawialiście się, z czego jest bułka grahamka? Jak się ją robi i co jest potrzebne, żeby postał efekt końcowy, jakim jest bułka grahamka? Otóż pieczywo graham, żeby powstać potrzebna jest mąka pszenna grubo mielona. Musimy ona być bardziej oczyszczona aniżeli mąka razowa a jego produkcja odbywa się dzięki drożdżom, a nie zakwasu jak w przypadku chleba razowego. Dzięki temu pieczywo to, jest bardziej strawny, polecany osobom z problemami trawiennymi. I dlatego bułka grahamka jest zdrowa a także polecana w dietach odchudzających, jak i w dietach osób cierpiących na zgagę czy refluks. Właśnie dzięki grubo-mielonym ziarnom bułka grahamka ma więcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Ilość błonnika pokarmowego to około 6,4g/ 100g produktu. Bułka grahamka a także samo pieczywo graham znajduje się pomiędzy bardzo dobrymi węglowodanami złożonymi, które mają swoje źródło w pieczywie razowym. Chodzi tutaj o mąkę z pełnego przemiału ziarna, a pieczywem pszennym, którego mąka pochodzi z oczyszczonego ziarna, pozbawionego łusek, czyli najwartościowszej części. Teraz dzięki składowi bułki grahamki mamy trochę lepiej to pokazane. Może częściej, zanim dokonamy zakupu, przystaniemy i zastanowimy się czy warto kupować dane pieczywo, kosztem innego. Może to się okazać dla nas i dla naszego organizmu negatywne w skutkach.
Mam nadzieję, że taka wiedza, można powiedzieć w pigułce, pomoże wam dokonywać pozytywnych wyborów.
Komentarze
Prześlij komentarz